Potřebujete poradit od odborníka? K dispozici jsou odborné poradny, kde vám vybraní odborníci odpovědí rychle a kvalitně. Další informace v Podmínkách užívání.
Vybraný dotaz z Právní poradny
Rád bych začal provozovat stánkový prodej trdelníků. Jednalo by se o stánek mobilní, pojízdný a prodej by probíhal v centru města. Chci se zeptat, jaký obor živnosti je potřeba a co je vše nutné zajistit (kde ohlásit, jak provozovat, atd.).
Pro výrobu a prodej trdelníků musíte mít z hlediska živnostenských předpisů živnostenské oprávnění k činnosti „Hostinská činnost“. Jedná se o živnost řemeslnou, kdy je nutné splňovat určitou kvalifikaci, případně jmenovat odpovědnou osobu, která tyto podmínky splňuje.
Požadovanou kvalifikací je:
a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo
e) uznání odborné kvalifikace podle zákona č. 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona č. 179/2006 Sb., nebo
f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo
g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo
h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona
Vlastní provoz mobilního stánku na veřejném prostranství podléhá pravidlům stanovených příslušnou obcí. Např. v Praze je nejprve nutné požádat o zařazení do tzv. tržního řádu Hlavního města Prahy. V případě jeho povolení je pak nutné získat souhlas příslušné městské části pro zábor komunikace pro daný účel. Doporučuji kontaktovat obecní úřad města, ve kterém budete působit, pro zjištění podrobnějších podmínek.
Před zahájením prodeje ve stánku je třeba toto ohlásit na hygienické stanici (formulář Vám poskytne hygienická stanice příslušná podle místa umístění stánku), Státní zemědělské a potravinářské inspekci a na živnostenském úřadě.
Stánek musí být při provozu označen názvem firmy podnikatele, IČem a údajem o místě nebo sídle podnikání.
Petr Čížek, ZalozFirmu.cz