Ve Velkém Meziříčí sídlí firma POEX, tedy POtraviny EXtrudované. Právě tady vznikají stále více oblíbené pochoutky v podobě oříšků a jiného ovoce v čokoládě.
Způsob, jak se plody do čokolády dostávají, se nazývá dražování. A používají se dva druhy. Buď se nastřikují čokoládou v jedné ze šesti otočných dražovacích kabin, nebo se čokoláda nanáší ručně v několika malých otočných bubnech.
Do firmy, kde vznikají oříšky a ovoce v čokoládě, zavítal sesterský server Vitalia.cz. Přečtěte si, jaké plody jsou nejoblíbenější, jak se do závodu vozí čokoláda a co všechno je potřeba, aby se pochoutka leskla.
Více v článku na Vitalia.cz: Jak se vyrábějí oříšky v čokoládě? Máčením ne
Jak podotýká obchodní ředitel závodu Leoš Havlát, čokoláda je skutečně čokoláda, nikoli žádná poleva: Doba tukových polev, se kterými se dražování rozjíždělo, je pryč, prakticky veškerý sortiment se dražuje do čokolády,“ popisuje Leoš Havlát, obchodní ředitel závodu.