Croissant na Vinohradech chutná jako v Paříži

6. 6. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 244086
Ačkoliv se zdá, že kaváren je v hlavním městě spousta, není lehké najít nějakou, kam se mi chce vracet. Kde mi chutná káva, nerozčiluje mě personál, neštítím se dojít na toaletu, nedusím se cigaretovým kouřem. Na Vinohradech taková je.

Restaurace: Café Faux Pas

Lokace: Praha 2, Vinohradská 31

Typ: Kavárna ve francouzském duchu

Café Faux Pas se do nového dne probouzí už v osm ráno. Na Vinohradské ulici nedaleko stanic metra Náměstí Míru, I.P.Pavlova nebo Muzeum, kousek od Českého rozhlasu, od Divadla na Vinohradech co by kamenem dohodil má v sezóně příjemnou zahrádku, kde je možné popít své ranní cappuccino a zakousnout čerstvý do křupava propečený croissant. Jestliže se říká, že v jednoduchosti je síla, je toho Faux Pas důkazem – a ničeho, co by zavánělo souvislostí s názvem kavárny, jsme se tu opravdu nedočkaly. Naopak. V kavárně zařízené se vkusem fungovalo v osm ráno, kdy u stolečků v kuřácké i nekuřácké části posedávali první hosté, všechno jako na drátkách.

Co se týče menu, je z čeho vybírat. Jednak je k dispozici snídaňový lístek, na němž jsou různě upravená vejce, několik druhů croissantů, párečky, případně kontinentální a anglická snídaně. Nabízí se ale také sendviče, saláty, dezerty a francouzské palačinky sladké i slané.

Objednávka

  1. Posnídaly jsme 2 míchaná vejce na cibulce (39 Kč) a zapečený croissant se šunkou a sýrem (44 Kč),
  2. ke kávě jsme zvolily ovocný salát (59 Kč) a croissant s medem (28 Kč),
  3. vše jsme zapily cappuccinem (43 Kč) nebo Caffé Latté (47 Kč) italské značky Illy a míchanou čerstvou šťávou z pomeranče, grapefruitu a mrkve (0,2 l za 58 Kč).

Máte dobrý tip na restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička
Zaujala vás některá natolik, že ji pravidelně navštěvujete a rádi byste ji doporučili? Nebo byste naopak chtěli vyzkoušet něco nového a nemáte jistotu, že je to kuchyně právě pro vás? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz Gurmán přijede, ochutná a ohodnotí.

Míchaná vejce na cibulce servírují na malém talířku ozdobeném kořením, plátkem mrkve, petrželkou a lístkem hlávkového salátu. Vejce jsem si musela trochu dosolit. Konzistenci měla tak akorát (ani příliš řídká, ani vysušená). Jen cibulka by snesla trochu delší tepelnou úpravu, přece jen není úplně příjemné, když ve vejcích chroupe mezi zuby. K vajíčkám dostávám bílé a tmavé pečivo – bagetky rozkrájené na plátky. Přiobjednávám si máslo (12 Kč) – to přinášejí decentně v mističce jako dva trojuhelníkové plátky. Zapečený croissant má hodně tmavý „look”, na chuti mu to ale neubírá.

Misku čerstvého ovoce doplňuje kopeček zakysané smetany servírovaný v mističce zvlášť. Moje spolustolovnice, pro kterou je ovocný salát velmi častou objednávkou, si smetanu nemůže vynachválit. Kousky ovoce totiž povyšuje na úroveň lahodného ovocného dezertu. Speciálně upozorňuje na sladký pomeranč, s jehož kyselými kolegy má z jiných restaurací a kaváren své neblahé zkušenosti. Sladký je i pomeranč v mém „freshi” – pod vlivem grapefruitu jeho sladkost trochu hořkne a po každém doušku mi pak zůstává na jazyku příjemná mrkvová chuť. Ovocně – zeleninová kombinace šťáv je dobrá volba.

Ke kávě si pochutnávám ještě na croissantu, který si lžičkou polévám medem z malé misky. Pro ulepené prsty je na stole dostatek ubrousků – a nejsou spolu s příbory v oné obligátní nerez perforované dóze z Ikea, z čehož mám opravdu upřímnou radost. Zato barevně ladí s interiérem kavárny. Káva uspokojuje naše chuťové buňky – i to je skvělé a zaznamenáníhodné v kontextu mnoha domácích pseudokaváren s prachbídnou kvalitou a kulturou přípravy kávy. Ve Faux Pas ostatně může host osobně sledovat její přípravu za malým barem ve vstupní části kavárny.

Obsluha

Obsluhuje se tu rychle, profesionálně a ochotně. Za objednávku personál poděkuje. Samé nesamozřejmé samozřejmosti.

Interiér restaurace

Kavárna mě příjemně překvapila svým vkusným jednoduchým interiérem. Je členěná do tří částí – vstupní a střední jsou kuřácké, zadní místnost pak nekuřácká. Přesto, že jsme seděly ve střední kuřácké části, kouř od vedlejšího stolku jsme vůbec necítily. Od nekuřácké části nás totiž odradily otevřené dveře na toalety – což je něco, co této kavárně opravdu nesluší (toalety jsou nicméně absolutně tip ťop). Barevně sází na lososovou, modrou a žlutou na stěnách a na tmavý načervenalý dřevěný nábytek a kované lustry. Na stěnách visí kromě zrcadel i obrazy evokující francouzský impresionismus. Do ulice pak má velká francouzská okna, před nimi malou zahrádku zakrytou tmavěmodrou stříškou. Jen škoda, že je na Vinohradské poměrně velký provoz.

skoleni_8_1

Služby

Kavárna otevírá v osm ráno, zavírá v deset večer. O víkendu otevírá až v deset. Snídat je tu možné od otevření do poledne. Jídlo lze předem objednat telefonicky nebo si ho nechat zabalit s sebou. V kavárně je WiFi, na jejích internetových stránkách www.cafe-fauxpas.cz mapka pro snažší cestu do kavárny. Noviny jsou k dispozici. Přijet autem Gurmán nedoporučuje, protože na Praze 2 je rezidenční parkovací zóna a během dne může být problém i s parkováním na placených stáních.

Hodnocení Gurmána

Našly jsme kavárnu, jakou na pražských Vinohradech již nějakou dobu hledáme. Kavárnu s dobrou kávou, příjemnou obsluhou, espritem, interiérem, který neuráží dobrý vkus – prostě kavárnu, kam se nám chce vracet. Za kousek Paříže v Praze udělujeme Café Faux Pas pět Gurmánských hvězdiček.

Gurmán - hodnocení 5
Gurmán – Café Faux Pas
Faux pas 01 small
Faux pas 02 small
Faux pas 05 small
Faux pas 03 small
Faux pas 04 small
Faux pas 06 small

Preferujete kuřácké nebo nekuřácké kavárny?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).