Hlavní navigace

Díky kreditním kartám překonáte špatné období. Víme, jaká je nabídka i poplatky

Dnes
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Díky kreditním kartám mohou lidé peníze postupně splácet a zároveň je čerpat. U spousty bank si tento produkt mohou sjednat také podnikatelé a firmy.

Kreditní karty spočívají v čerpání revolvingového úvěru a dá se na nich ušetřit díky bezúročnému období. Podnikatelé také díky nim mohou získat finanční rezervu nebo překonat špatné období.

Co se dozvíte v článku
  1. Jaké jsou výhody kreditních karet?
  2. Nabídka kreditních karet pro podnikatele 
  3. Přehled parametrů kreditních karet pro podnikatele 
  4. Přehled poplatků spojených s kreditními kartami
  5. Pojištění je doplňkem kreditních karet 

Jaké jsou výhody kreditních karet?

Jak dříve pro Podnikatel.cz vysvětlil Jakub Heřmánek, tiskový mluvčí Fio banky, obecně je benefitem kreditních karet možnost za služby a zboží zaplatit penězi banky a vrátit je až později. A pokud je klient splatí včas, má to úplně zadarmo. Podle České spořitelny se kreditní karta v některých situacích stává nezbytností, a to nejen v zahraničí, ale například i při rezervování ubytování nebo u zálohy v půjčovně aut. Klienti mohou s firemními kartami provádět bezhotovostní transakce i hotovostní výběry a například u kreditních karet opakovaně dobíjet kartový účet z podnikatelského nebo firemního účtu.

Náš sesterský server Měšec.cz dodává, že kromě bezúročného období představují velkou výhodu kreditky i nabízené bonusy, slevy a další benefity. Při placení kartou lze získat cashback ze svých nákupů a využít řady slev u vybraných partnerů.

Nabídka kreditních karet pro podnikatele 

Česká spořitelna nabízí OSVČ a firmám tři typy kreditních karet: Visa Business kreditní, Visa Business chargé a Visa předplacená služební. První zmíněná srovnávaná v naší tabulce má limit až ve výši dvou milionů a umožňuje více karet k jednomu účtu a napojení na běžný účet. V tomto případě není v ceně cestovní pojištění, ale k dispozici je Visa Benefit Program a exkluzivní nabídky partnerských produktů.

U kreditní karty pro podnikatele od ČSOB je bezúročné období v délce až 45 dní. Jednou z výhod je sleva 0,4 Kč/litr paliva v síti EuroOil nebo pojištění prodloužené záruky u vybraného zboží zaplaceného touto kreditní kartou. Součástí karet Mastercard Business je bezplatná registrace a členství v benefitním programu nazvaném mujmastercard/business.

Fio banka má v nabídce kreditní karty jak pro spotřebitele, tak i fyzické osoby-podnikatele. Pro ně platí roční úroková sazba ve výši 17,90 %. Je zde volitelný začátek bezúročného období a na splácení bez úroku je 45 dní. S kreditní kartou Mastercard i Visa je pak možné platit mobilem i hodinkami.

Klienti, kteří si sjednají kreditní kartu u Komerční banky, mají jeden výběr z bankomatu v zahraničí měsíčně zdarma. Až do konce tohoto roku banka vrátí podnikatelům 1 % z každé platby kreditní kartou zpět na podnikatelský účet, a to maximálně 29 tisíc korun měsíčně. Bezúročné období je 45 dní a maximální výše úvěru je až 500 000 Kč bez doložení výkazů pro ty, co u Komerční banky mají alespoň půl roku běžný účet. Noví klienti bez doložení mohou mít limit až 50 000 korun.

V MONETA Money Bank je odměnou za používání kreditní karty pro podnikatele 5 % zpět z každého nákupu. Tato výhoda platí 6 měsíců až do 1000 Kč měsíčně a potom podnikatelé získávají 1 % zpět neomezeně po dobu trvání smlouvy. Bezúročné období je zde až 55 dní, což platí jak pro platby, tak i pro výběry z bankomatů. Teprve potom je úrok ve výši 18,99 % ročně.

Mezinárodní kreditní kartu Credit Business Standard s platností 3 roky s možností automatické obnovy je možné si sjednat u UniCredit Bank. Je určena jak fyzickým osobám podnikatelům, tak firemním klientům a je možné s ní platit v České republice i v zahraničí nebo vybírat z bankomatu. Kartu si mohou podnikatelé také nahrát do digitálních peněženek Apple Pay i Google Pay.

KVÍZ: Leasing, kontokorent, forfaiting? Ukažte, jak se vyznáte ve firemních financích Přečtěte si také:

KVÍZ: Leasing, kontokorent, forfaiting? Ukažte, jak se vyznáte ve firemních financích

Přehled parametrů kreditních karet pro podnikatele 

Banka Produkt Bezúročné období Úroková sazba Úvěrový limit
Česká spořitelna Visa Business kreditní až 50 dní neuvedena až 2 000 000 Kč
ČSOB Kreditní karta Mastercard Business 45 dní 18,00% neuveden
Fio banka Kreditní karta 45 dní 17,90 % 500 000 Kč
Komerční banka Kreditní karta Business 45 dní 19,99 % 500 000 Kč
MONETA Money Bank 55 dní 18.99% 500 000 Kč
UniCreditBank Credit Business Standard až 45 dní neuvedena neuveden

Přehled poplatků spojených s kreditními kartami

Banka Název produktu Zřízení kreditní karty Správa a vedení kartového účtu ročně Zaslání výpisu poštou Výběr z vlastního bankomatu Výběr z cizího bankomatu Náklady spojené s prodlením
Česká spořitelna Visa Business kreditní 650 Kč ročně zdarma 70 Kč 50 Kč 80 Kč 300 Kč (za 10 dní v prodlení)
ČSOB Kreditní karta Mastercard Business zdarma 600 Kč zdarma 5 Kč + 1 % 50 Kč + 1 % upomínka 300 Kč, výzva 500 Kč
Fio banka Kreditní karta zdarma zdarma 25 Kč zdarma zdarma neuvedeno
Komerční banka Kreditní karta Business zdarma 59 Kč/zdarma* 60 Kč 1 %, min. 30 Kč 1 %, min. 100 Kč 500 Kč (zaslání upomínky)
Moneta Money Bank MONETA Business Card zdarma 49 Kč/zdarma** 100 Kč 1 % z transakce 1 % z transakce + 30 Kč 300 Kč (přečerpání rámce), 600 Kč (prodlení se splátkou)
UniCreditBank Credit Business Standard zdarma 480 Kč 100 Kč 49 Kč + 1% z částky 49 Kč + 1% z částky 300 Kč (Překročení úvěrového limitu v účetním období) a 800 Kč upomínka

* Zdarma v případě, že zaúčtované bezhotovostní platby prostřednictvím Kreditní karty Business jsou v daném kalendářním měsíci 5000 Kč a více. 

** Zdarma je vedení při čerpání alespoň 5000 Kč, které jsou zaúčtované v jednom zúčtovacím období sjednaném do 31. 8. 2021.

školení říjne - dph

Uvažujete nad pořízením kreditní karty?

Pojištění je doplňkem kreditních karet 

Ve Fio bance je možné si ke všem platebním kartám pořídit doplňkové pojištění, a to jak cestovní pojištění pro cesty do zahraničí, pojištění proti zneužití karty nebo pojištění právní ochrany řidičů. Jak jsme psali, v České spořitelně je možné dokoupit cestovní pojištění nebo pojištění karty a osobních věcí. Cestovní pojištění Comfort stojí 300 korun ročně a varianta Comfort Family, tedy připojištění rodinných příslušníků (+ 1 dospělý a 3 děti), vyjde na 450 Kč ročně. Ceny za pojištění karty a osobních věcí se podle výše pojistného krytí pohybují od 170 do 780 korun. 

Podobně je možné si sjednat cestovní pojištění také u ČSOB, kde roční cestovní pojištění vychází od 560 do 2750 korun. V UniCredit Bank patří pojištění k doplňkovým službám kreditních karet. Cestovní pojištění TRAVEL Basic, což je základní cestovní pojištění ke kartě Credit Business Standard, stojí 25 Kč měsíčně a cestovní pojištění TRAVEL Plus (doplňkové cestovní pojištění ke kartě sjednávané pouze společně s pojištěním TRAVEL Basic) vyjde na 80 Kč měsíčně.

Seriál: Firemní finance
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Jana je redaktorkou Podnikatel.cz a její hlavní specializací je marketing, zajímá se také o firemní finance. Pravidelně hledá a píše nové příběhy podnikatelů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).