Dnešní špekáčky by 50 let staré normy nesplnily, požadavky se totiž snížily

6. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: www.isifa.com
Ilustrační obrázek.
Z pohledu dnešních norem je složení špekáčků v pořádku. Pokud by ale musely splňovat požadavky staré 50 let, žádný z nich by neprošel.

Dnešní špekáčky sice splňují požadavky aktuálních zákonů, normou z roku 1961 by ale neprošly. Požadavky na základní surovinové složení špekáčků se totiž v průběhu let snižovaly a dnes mají špekáčky mnohem více tuku a vody než dříve. Vyplynulo to z testu časopisu dTest, který prověřil 15 současných špekáčků a výsledky porovnal s nároky kladenými na špekáčky v již zrušených československých státních normách.

Čtěte také: Pražská šunka leží v žaludku Itálii, Slovensku, Rakousku a Německu

Starší normy byly přísnější

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Požadavky na dnešní špekáčky jsou méně přísné než před 50 lety.

Dnešní potravinářská vyhláška požaduje, aby špekáčky obsahovaly nejméně 40 procent masa. Tento požadavek všechny testované špekáčky splnily, mezi jednotlivými výrobky však byl velký rozdíl. Podíl masa se pohyboval mezi 50 a 76 procenty. Požadavky na základní surovinové složení špekáčků se totiž v průběhu let snižovaly. Současné špekáčky tak mají podstatně více tuku a vody než jejich předchůdci. Limit pro obsah vody, škrobu a soli v běžných špekáčcích není v současných předpisech nijak stanoven, obsah tuku je povolen vyšší než v minulosti, komentoval Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest.

Například normu z roku 1961 by dnes nesplnil ani jeden z výrobků. Podle ní totiž mohlo být ve špekáčcích nejvýše 33 procent tuku a maximálně 48 % vody. Dnes mohou špekáčky obsahovat až 45 tuku a pro vodu žádný limit neexistuje. O moc lépe si dnešní špekáčky nevedou ani v porovnání s normou z roku 1977, kterou by nesplnila třetina z nich.

Nejen pro gurmety se sluší na závěr připomenout, že první špekáčky, představené roku 1891 na Zemské jubilejní výstavě v Praze, obsahovaly 50 procent hovězího zadního masa, 20 procent vepřového výřezu bez kůže a 30 procent špeku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).