Do Monarchie v Lucerně zajděte na jehněčí a výborný Sachr

28. 2. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 244086
Restaurace Monarchie se inspiruje časy Rakouska-Uherska. Středoevropský vliv formuje i zdejší kuchyni. Zároveň využívá lokální dodavatele, což je velmi sympatické. A místní Sachrův dort můžeme doporučit.

Restaurace: Monarchie

Lokace: Palác Lucerna, Štěpánská 61, Praha 1

Typ: středoevropská a česká kuchyně, biorestaurace

Restaurace Monarchie leží u vchodu do Paláce Lucerna ze Štěpánské ulice. Zvenku je vcelku nenápadná a není těžké ji přehlédnout. Před vchodem je ale k dispozici jak běžné menu, tak týdenní jídelní lístek, takže host vstupuje do restaurace s tím, že ví, co ho čeká. Gurmán restauraci objevil trochu náhodou, cestou do vedlejší kavárny Kávovarna. Zaujal nás totiž právě vystavený jídelníček a také fakt, že restaurace vaří i z biosurovin. Čtěte více na serveru Vitalia.cz: Bio: podvod nebo spása?

Středoevropská cesta

Restauraci Monarchie jsme navštívili v době pozdního oběda. Ač zvenku není restaurace moc nápadná, hosté si ji zřejmě vždycky najdou. Soudě podle toho, že při našem příchodu bylo obsazených několik stolů a při odchodu už téměř všechny. Restaurace je to totiž maličká, sestávající z jedné místnosti se stoly a barem a z jednoho přilehlého částečně odděleného salónku, kde může mít společnost soukromí. Celkově je v restauraci 45 míst, takže pokud chce mít návštěvník ve špičce jistotu, že se posadí, je lepší si stůl rezervovat.

Interiér restaurace koresponduje s jejím názvem. Odkazuje na časy Rakousko – Uherska. Výzdoba je docela decentní, dobových portrétů a rodových znaků je tu tak akorát. Pohodlně se tu lze usadit ve dvou i s větší společností, obsluha totiž ochotně srazí stoly. A obsluha vůbec si zaslouží pochvalu. Číšníci jsou rychlí (někdy možná až moc, když mi talířek po dojedeném zákusku zmizel ze stolu přesně v sekundě, kdy jsem odložila vidličku po posledním soustu), příjemní a ochotní, zároveň si ale od hostů udržují zdvořilý odstup, takže mohou hosté nerušeně konverzovat. Řekla bych, že to – samozřejmě spolu s kuchyní a polohou v centru – dělá z restaurace ideální místo pro klidný obchodní oběd nebo večeři, nebo jen pro odpolední pracovní setkání nad kávou a Sachrovým dortem. Čtěte více: Bratislava mlsá dorty od císařského cukráře

Svíčková i jihotyrolský špek

Paprika

Začněme poledním menu, které tu podávají od 11. do 15. hodiny a denně zahrnuje polévku (za 35 korun), výběr ze tří hlavních jídel (po 90 korunách) a moučník (za 25 korun). V aktuálním týdnu byla v nabídce například svíčková, zeleninové rizoto, smažené nugetky z lososa v těstíčku a se špenátovými noky, pražská hovězí pečeně s houskovým knedlíkem, gratinované těstoviny s uzeným masem a špenátem (ty si při naší návštěvě objednal host u vedlejšího stolu a vizuálně byly hodně lákavé) nebo křenová omáčka s uzeným masem a houskovým knedlíkem. Mezi polévkami se v nabídce objevil hovězí vývar, kapustová polévka nebo bramboračka, z moučníků třeba broskve se šlehačkou nebo Sachr dort s čokoládou. Nealkoholické nápoje a točené pivo stojí s denním menu 25 korun.

Jakou preferujete kuchyni?

Beefsteak, steak

V menu je pak k nalezení příkladně jihotyrolský sušený špek jako předkrm, maďarská rybí polévka Halászlé, gratinovaný kozí sýr, maso hovězí, telecí, vepřové, kuřecí, kachní i rybí. Specialitou je romanovské jehněčí maso z biofarmy Košík. Mezi rakousko-uherskými specialitami jsou halušky s brynzou a špekem, pečená kačena nebo vídeňský guláš. Dopřát si tu může i ten, kdo nemá chuť na maso, na jídelníčku jsou dvě bezmasá jídla (jen zelený chřest mě vzhledem k tomu, že nemá sezonu, trochu zarazil) a saláty. Vedle moučníků si lze objednat také talíř českých a moravských sýrů.

Ochutnali jsme:

  • Variace marinované zeleniny připravené na grilu se sladkou chilli omáčkou a s vařeným bramborem (109 Kč a 39 Kč),
  • Variace zmrzliny s karamelem a ořechy (59 Kč),
  • Café latte a cappuccino (59 a 49 Kč),
  • Sachrův dort s čokoládou z denního menu (25 Kč).

K jídlu nám číšník automaticky přinesl ošatku s výběrem pečiva. Velký talíř marinované zeleniny doplňoval malý talířek se samostatně servírovanou přílohou. Lehce pikantní grilovaná zelenina (lilek, cuketa, rajče, cibule, paprika) byla ještě ozdobená zeleným salátem a stojí za doporučení i na větší hlad.

Čokoláda

Stejně tak jsme si ovšem pochutnali na dezertech. Velký pohár sestával ze třech kopečků zmrzliny, karamelu, ořechů a velkého kopce šlehačky. Spolu s lahodnou kávou se rozplýval na jazyku. Sachrův dort byl krásně vláčný a správně doplněný nakyslou marmeládou, vadila mi jen příliš řídká šlehačka. Až budu chtít příště v Lucerně na zákusek, budu se rozhodovat právě mezi Sachrem v Monarchii a čímkoliv z francouzské Cukrárny (Pâtisserie) Saint Tropez, která je v pasáži téměř za rohem.

Vyzkoušeno: Co může restaurace podnikatelům nabídnout?

Restaurace Monarchie je příhodná pro obchodní schůzku svou polohou, neotřelou kuchyní i profesionální obsluhou. Zaplatit tu lze platební kartou. Horší to však na Václavském náměstí bude s parkováním. Od stanice metra je ale restaurace asi pět minut. Je v ní poměrně klid. Je sice v centru, ale tím, že se do ní přichází z méně frekventované Štěpánské ulice, je tu zároveň „závětří”.

Restaurace má otevřeno denně, ve všední dny od 11 do 23 hodin, o víkendu vždy od 17 hodin. Čtěte více: Kavárna Lucerna je české stříbro, které má k dokonalosti da­leko

MM 25 baliček

Hodocení

Restauraci Monarchie považuji za příjemný objev na gastronomické mapě Prahy. Za to, že místní kuchaři vycházejí z domácí tradice a využívají také místní dodavatele surovin, zařazujeme restauraci Monarchie mezi České stříbro business serveru Podnikatel.cz.

GURMÁN: České stříbro
Gurmán uděluje kromě hvězdiček i České stříbro, které se zaměřuje na domácí kulinářskou tradici. Ať už se jedná například o tradiční česká jídla, suroviny, výrobní postupy, značky, restaurace s tradicí a podobně. Nejde tedy o kulinární antik, cílem je hlavně poukázat na fakt, že i doma je co hledat a na čem si pochutnávat.

Foto ilustrační.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).