Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR se společně s Českým gastronomickým institutem ve společné výzvě obracejí na ministerstvo zdravotnictví, aby co nejdříve specifikovalo, za jakých podmínek mohou provozovatelé otevřít zahrádky. Termín se nezadržitelně blíží a jasného není vůbec nic. Přitom na přípravu určitě nestačí pár dnů. Otevření restauračních zahrádek je naplánované na 17. května 2021.
V tuto chvíli provozovatelům chybí jasné informace o tom, jak se konkrétně mají připravit, vyjma informací o kapacitě a rozestupech stolů. Informace o tom, že bude nutné kontrolovat při vstupu, zda má zákazník příslušné potvrzení
uvádí se ve společné výzvě.
o negativním testu, očkování nebo prodělaném COVIDu je nejasné. Chybí zcela jakékoliv instrukce a detailní informace pro hospodské a nevíme, zda vláda zvážila specifika oboru,
Velká nejistota panuje také ohledně právní opory na straně hospodského, na základě jakého oprávnění může kontrolovat testy s citlivými informacemi, vyhodnocovat testy na místě a jaké má pravomoci vykázat hosta. Podle zástupců podnikatelů v oblasti gastronomie by stát měl spíše apelovat na zákazníky a veřejnost. Již nyní je jasné, že na hospodské padne opatření, které má mnoho nejasností a překážek. Je i proto nutné, aby bylo jasné, kdo a co bude kontrolovat a zda se stát chystá hospodským pomoci nebo je sankcionovat,
uvádí dále výzva.
Toto přinese navíc navýšené náklady a provozní problémy, které nebude hospodským nikdo kompenzovat.
Vláda dnes měla upřesnit manuál, jak mají hostinští postupovat. Ale bere si čas navíc. Premiér Babiš zpochybnil zákaz puštěné wi-fi sítě v restauracích.