Ke konci loňského roku hospodařilo podle zásad ekologického zemědělství 1318 zemědělců a 253 subjektů vyrábějících biopotraviny pro konečného spotřebitele. Počet ekologicky hospodařícíh zemědělců se tak během roku 2007 zvýšil téměř o 400 farem a počet výrobců biopotravin o 100 podniků. V průběhu roku 2007 se zvýšil také počet ekologických sadařů a vinařů, výměra ekologických sadů je v současné době 1625 ha, výměra vinic 245 ha. Je registrováno také 6 ekologických chovatelů včel.
Důvodem rostoucího zájmu o výrobu biopotravin a ekologické hospodaření je zřejmě podpora ze strany ministerstva zemědělství a propagace výhod ekologického zemědělství mezi spotřebiteli. Zvýšená poptávka po biopotravinách tak zřejmě přesvědčila zemědělce i zpracovatele, že se jedná o dobrou podnikatelskou příležitost.
Z výsledků čtyřletého výzkumu financovaného Evropskou unií vyplývá, že biopotraviny obsahují vyšší obsah antioxidantů a dalších pro zdraví důležitých látek než klasické potraviny. Studie prokázala, že např. biomléko obsahuje o 50 – 80 % více nutričních látek a má vyšší obsah vitamínu E. Bioovoce a biozelenina obsahuje až o 40 % více antioxidantů, které snižují riziko např. srdečních onemocnění. Biošpenát a zelí obsahují více minerálů, včetně železa, mědi a zinku.