Hlavní navigace

Elektrokola jsou stále hitem. Půjčovny je pronajímají i za pár stovek

6. 8. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V poslední době stoupá obliba elektrokol a dávno už neplatí, že jsou výsadou jen starších sportovců. S ohledem na tento trend se rozšiřuje také síť půjčoven elektrokol, které jsou tak například nedílnou součástí lyžařských areálů.

Na trhu je mnoho druhů e-kol a vybrat si z nich mohou muži, ženy i děti. Zatímco některá jsou určená do terénu, jiná zase do města. Některá jsou i skládací.

ebf - tip - debata

S e-koly na aktivní dovolenou

Z průzkumu Asociace horských středisek ČR (AHS ČR) vyplynulo, že se v letním a podzimním období na hory chystá stejné množství lidí jako loni (46 %). Stabilní dvě třetiny návštěvníků jezdí do českých hor zejména za odpočinkem. Zároveň ale ani ti nehodlají všichni jen sedět na lavičce před horskou chatou – 40 % všech dotázaných, kteří chtějí přijet na české hory, se těší na aktivní dovolenou se sportem. Mezi plánovanými sportovními aktivitami na horách stále vede a mírně roste turistika (92 %), následovaná cyklistikou (40 %) a elektrocyklistikou (5 %), říká prezidentka AHS Kateřina Neumannová s tím, že řada Čechů věnujících se turistice a procházkám po horách toto vnímá jako formu odpočinku, ne jako sportovní aktivitu.

Podle Libora Knota, ředitele asociace, se rostoucí obliba cyklistiky mezi Čechy promítla i na horách a pomáhají tomu například cyklobusy, nové cyklotrasy a podobně. Dopravou kol na lanovkách, vstupem elektrokol a rozvojem potřebné infrastruktury se tak hory mnohem více otevřely rekreačním cyklistům. Dnes už se tedy na českých horách zdaleka nepohybují jen bikeři vyhledávající technicky náročné terénní traily. Horská střediska s letním provozem stále rozšiřují nabídku vybavení nejen pro cyklisty, ale i pro návštěvníky, kteří si chtějí jízdu na kole na horské dovolené přinejmenším vyzkoušet. Prakticky v každém horském středisku s letním provozem tak dnes najdete půjčovnu kol a dalšího vybavení pro cyklistiku, doplnil.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).