Farmářské trhy jedou, zato zemědělství je v Česku rizikové podnikání

12. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 258398
Po loňském boomu se opět rozjíždí sezona farmářských trhů. Samotné zemědělství je ale podle průzkumu vysoce rizikové podnikání.

V Česku se rozjíždí sezona farmářských trhů. Jak zjistil ve své březnové anketě server Nalok.cz, který se zaměřuje na problematiku lokálního nakupování, spotřebitelé na farmářských trzích nakupují především proto, že chtějí podpořit české farmáře a domácí ekonomiku a také mají pocit, že je jídlo z farmářských trhů kvalitnější. Což může být pro farmáře dobrá zpráva.

Sezona farmářských trhů je v plném proudu také podle serveru Vitalia.cz. Podle kalendária serveru se už prakticky každý den konají trhy v Praze i na různých místech Česka, kde mají zemědělci a výrobci potravin možnost prodávat a prezentovat svou produkci.

Vloni se trhy slibně rozjely

Loňský rok přitom farmářským trhům nasadil laťku poměrně vysoko – trhy totiž vloni zaznamenaly boom. V loňském roce také vznikl kodex, iniciovalo ho ministerstvo zemědělství, který upravuje pravidla farmářských trhů a prodejci se k němu mohou dobrovolně přihlásit. Čtěte více: Boj farmářských trhů: Méně úspěšné odpadnou

MM 25 baliček

Dle farmáře Vojtěcha Sýkory, který hospodaří v Máslovicích, začal boom farmářských trhů už v roce 2010. Trhy jsou podle něj pro zemědělce přínosem. Problém ale je, že je zemědělců pro farmářské trhy málo. Dřív se na trhy jezdilo, naši dědové na to byli zvyklí, dnes není maloprodej tak rozšířený a ještě nějakou dobu potrvá, než se farmáři naučí na trhy jezdit. Zemědělci jsou také dost nedůvěřiví, vyčkávají, jak se trhy rozjedou, uvedl pro server Podnikatel.cz Vojtěch Sýkora, který se také na pořádání farmářských trhů podílí. Čtěte více: Láká vás biofarmařina? Zeptali jsme se zkušených, jak se v oboru podniká

Zemědělcům naopak podle průzkumu hrozí krach

Ačkoliv farmářské trhy zažívají vzestup, o českém zemědělství jako takovém se to již říci nedá. Podle nedávného průzkumu agentury ČEKIA je totiž v Česku zemědělství jedním z nejrizikovějších oblastí podnikání a téměř každou druhou firmu v zemědělství ohrožuje krach Podle Petry Štěpánové, analytička agentury ČEKIA, je důvodem především sílící konkurence a stojí za tím také dodatečné investice nutné pro dodržení platných norem, stejně jako příliv levných potravin ze zahraničí. Čtěte více: Jsou čeští zemědělci na vymření? Polovině z nich prý hrozí krach

Autor článku

Kolektiv autorů serverů Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).