Ano, češi umí být "vychcaní". To jsou takové ty kreativní přívlastky ... staropražský, staročeský, tradiční, babiččin, ... když se to nedá na nic z toho napasovat, tak se alespoň použije ... domácí, selský, statkářský, rychtářský, farmářský ... a kdyby ani to nešlo, tak je tu ještě poslední záchrana ... bio.
Mají ty stánky povolené? Mají. Mají povolenou živnost? Mají. A zřejmě jim to vynáší. V Praze na Karlově mostě jsem byla před třemi lety a za to "trdlo" chtěli 80 korun. Podle mne "trdlo" nemá s Čechami a Čechy nic společného. Ze Sedmihradska se dostal do Skalice na Slovensku, pak na Jižní Moravu a Hanou. Trdlo je palička k tlučení máku v hmoždíři. Pak se tím označoval prřihlouplý jedinec. Ty trdlo jedno! Těsto se na tu paličku navinovalo, pak opékalo a odtud trdelník, ale i ten má původ v Sedmihradsku. Trdelník nemá ochrannou známku a tak z něj udělali "staročeskou pochoutku". Vždyť je to jedno, langoše také nejsou z Čech a další "pochoutky". Nedávno jsem se dívala na nějaké video, kde cizinec zaplatil za misku halušek se zelím 1400,-- Kč. Zaplatil to. Ano. Existuje někdo nebo něco, kdo nebo co by omezoval až tak volnou tvorbu cen? Ne.