Severoafrická oáza provoněná vodní dýmkou

15. 2. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 244974
Testovali jsme Dahab Mezze Restaurant, který je severoafrickou kulinářskou oázou nedaleko Staroměstské radnice a Týnského chrámu. Hosté pokuřovali v orientální atmosféře vodní dýmky a číšník kromě jídla a pití roznášel také žhavé uhlíky. Nad menu od mezzé po arabskou kávu tu můžete strávit hodiny.
Restaurace: Dahab Mezze Restaurant
Lokace: Praha 1, Dlouhá 33 / Rybná 28
Typ: kuchyně Severní Afriky

Jídelníček

Restaurace Dahab, což v arabštině znamená zlato, leží pár minut pěší chůze od pražského Staroměstského náměstí ve stejném bloku jako známý hudební klub Roxy. Vyznačuje se uvolněnou arabskou atmosférou a interiérem v orientálním stylu. Můžete tu potkat turisty, podnikatele, umělce a bohémskou mládež pokuřující vodní dýmky. K hodnocení jsme si vybrali večer, protože restaurace se určitě víc hodí pro relaxaci po dobře uzavřeném obchodu než pro vážné obchodní jednání. Vybírat můžete z česko – anglického jídelního lístku sestaveného pod vedením šéfkuchaře Mahmouda Barnawi. Můžete vybírat z široké nabídky mezzé, polévek, salátů a hlavních jídel z masa (pochopitelně bez vepřového) i bezmasých. A jídlo zakončit arabským zákuskem s arabskou kávou nebo salepem, mléčným afrodiziakem.

Objednávka

  1. večeři jsme zahájili Tradičním arabským předkrmovým mezzé, a tak jsme ochutnali například falafel, hommos, babaghanouge, smažený lilek, plněné vinné listy, omáčku tahíni či salát tabbouleh, olivy se sýrem, včetně pita chleba k zakousnutí (450 Kč)
  2. jako hlavní jídlo jsme si objednali Pečený lilek plněný rýží s ořechovou krustou a Kuskus Bidaui, mísu kuskusu s tradiční beduínskou zeleninovou omáčkou (295 Kč a 255 Kč)
  3. zakončili jsme variací arabských sladkostí Orient dezert mix (125 Kč), ke které jsme ochutnali
  4. arabskou kávu se skořicí Sinamún (65 Kč)

Díky Tradičnímu arabskému předkrmovému mezzé jsme ochutnali řadu klasických dobrůtek, které se asi mnohým vybaví jako první při zmínce o arabské kuchyni. Spojnicí mezi nimi byly cizrna a lilky. Křupavé karbanátky falafel z cizrny a zeleniny obalené v sezamových semínkách byly skvělé s omáčkami tahíni. Křehký smažený lilek v těstíčku zase dobře chutnal se salátem tabbouleh, který je chuťově trochu netradiční. Prim v něm hraje vedle kuskusu a zeleniny petrželka, která je v české kuchyni spíš jen na ozdobu nebo do polévek. Všechno bylo čerstvé, pita chleba horký, právě upečený. Výběr z mezzé je podle jídelního lístku určený pro 1 – 2 osoby. Jídla je tolik, že bohatě zažene malý hlad.

Malý slovníček arabské kuchyně

babaghanouge = pyré z pečených lilků
falafel = karbanátky z cizrny a zeleniny
hommos (hummus) = pasta z cizrny
kuskus = zvláštním způsobem upravená pšeničná krupice
mezzé = bohatý výběr pokrmů, které jsou na stole před jídlem a při jídle
salep = arabský mléčný nápoj
tabbouleh = salát z petrželky, kuskusu a zeleniny
tahíni = sezamový krém

Kuskus servírovali ve speciální keramické míse s poklicí. Kouřící vláčný kuskus korunovala jemná omáčka s velkými kusy zeleniny. Bylo jí tak akorát, aby žádné sousto kuskusu nezůstalo na suchu. Příprava kuskusu svědčí o umu kuchaře, protože stačí málo, aby byl příliš (těstovinovou terminologií) al dente nebo naopak přespříliš rozměklý. Dahab je také kuskusérie a kuskus tady opravdu umí. Zajímavě servírovali lilek. Vydlabaná dužina z lilku, okořeněná a smíchaná s rýží ležela na loďce ze slupky rozpůleného lilku. Vršek hmoty pak byl posypaný plátky mandlí.

Na chuť velmi dobrá arabská káva, servírovaná v džezvě s nezbytnou sklenkou vody a zjemněná skořicí, se výborně snoubila s arabskými zákusky. Vedle sladkého fíku servírovali různé typy malých zákusků v různých variacích ořechů, těsta a medu. Nebyly však nijak přeslazené.

Provozujete restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička

Rádi byste ji podrobili našemu testu? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz
Přijedeme, ochutnáme a ohodnotíme. Můžete od nás získat ocenění ve formě gurmánovských hvězdiček.

Obsluha

Orientální obsluha je ochotná a rychlá, vysvětlí neznalému hostovi, co má na talíři. A dá vám čas, abyste se mohli začíst do jídelního lístku a vybírat. Přišli jsme do restaurace s řezanou květinou, na kterou obratem, než jsme se stihli rozkoukat, přinesl číšník vázu.

Interiér restaurace

Interiérem se podlouhlá restaurace přibližuje Orientu a je inspirovaná zdobnou arabskou architekturou a mozaikami. Až tajemný charakter interiéru podtrhují klenuté stropy a surové cihlové zdi. V restauraci je tlumené světlo ze svítilen zavěšených pod stropem i ze svíček na stolech, koberce, polštáře, krb se žhavými uhlíky. Mozaiku využívá velký bar i stoly v kombinaci s kovaným nábytkem. V restauraci hraje arabský pop. Stylové je i sociální zařízení – vedle evropského najdete i turecký záchod.

Marketing Meeting AI a tvorba obsahu

Služby

Dahab má otevřeno denně od 14 či 15 hodin (podle roční doby) do 01 hodin. Specialitou je možnost kouřit zde vodní dýmku. Ve čtvrtek, pátek a v sobotu můžete povečeřet při tanci břišních tanečnic. Pokud přeci jen přijdete s notebookem, je k dispozici wi-fi. Večer se vyplatí stůl rezervovat, což lze provést online.

Hodnocení Gurmána

Dahab Mezze Restaurant je možné prohlásit za skutečnou arabskou restauraci v Praze. Jídlo nezklamalo a v restauraci provoněné kuřáky vodních dýmek byla skutečně radost se mu několik hodin věnovat. Nic nekazilo dojem a Dahab je možné doporučit nejen kvůli dobré arabské kuchyni, ale také jako místo, kam lze na chvíli trochu uniknout ze středoevropské kultury. Proto si Dahab zaslouží pět Gurmánských hvězdiček.

Gurmán - hodnocení 5
Gurmán – Dahab
Dahab - posezení
Dahab - krb
Dahab - menu
Dahab - občerstvení
Dahab - zákusky
Dahab - káva

Foto: www.dahab.cz a autorka

V Dahab Mezze Restaurant bych ochutnal/a:

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).