Restaurace: Birdie
Lokace: Pardubice, Hlaváčova 392
Typ: Tradiční česká i mezinárodní
Z jídelního lístku vybíráme:
0,33 l Polévka podávaná v chlebánku; zeleninová s klobásou (40 Kč)Z teplých předkrmů – 100 g Kuličky z modrého sýra balené do anglické slaniny smažené ve strouhance s bylinkovým přelivem (82 Kč)
Šéfkuchař doporučuje – 250 g Pardubická šavle dle „Pána z radnice”; vepřová panenka, kuřecí prsa, anglická slanina, klobása, drůbeží játra (172 Kč)
Jídla na objednávku (24 hodin předem) – 1000 g Pečená kachna s nádivkou (200 Kč) nebo 1000 g Pečená husa (200 Kč)
Káva Birdie; 2 cl Hennessy, Daneli, doutník (120 Kč)
Kromě hlavních jídel si můžete z nabídky vybrat minutky, předkrmy, polévky, saláty, dezerty a zmrzlinové poháry. V nabídce najdete i dětské menu, ale jak jsem si všimla, jeho obsahem je jen smažené maso. V pracovní dny si v době oběda můžete objednat ze dvou jídel z denní nabídky v hodnotě 69 nebo 75 korun. Dobré jídlo můžete zalít pivem, vybírat můžete z několika druhů. Najdete tu také nejlepší odrůdová vína.
Moje objednávka:
- 100 g Tataráček z atlantského lososa s plátkem pomeranče a kaparovými poupaty (110 Kč)
- 0,33 l Staročeský oukrop se sýrem, šunkou a chlebovými krutony (22 Kč)
- Od šéfkuchaře Zdeňka Kratochvíla jsem si nechala doporučit: 200 g Kuřecí kapsičky plněné anglickou slaninou přelité švestkovou omáčkou (145 Kč) a 150 g Dolar chips (35 Kč)
Hned první studený předkrm vypadal na první pohled lákavě. Jedna miska s lososem, půlkou citrónu, plátky pomeranče a zelené oblohy. Na druhém talíři opečený toust a v malé mističce stroužky česneku. V Birdie se vůbec nešetří nádobím, na všechno se používají malé či velké mističky a talířky. Někdy až příliš malé, na tak velké množství jídla, že se může několikrát stát, že vám jídlo vyběhne z talíře na stůl.
Tatarák z lososa byl tak ledový, že mi málem umrzly zuby. Také jsem doufala, že je čerstvý, protože za chlazeným jídlem se dá schovat lecjaká prošlá lhůta, ale nevzpomínám si, že by mě později přepadla nevolnost.
Co se týká hlavního jídla, když jsem uviděla svoji oblíbenou sladkou omáčku v jídelním lístku, neodolala jsem tomuto výběru. Jako přílohu mi v restauraci doporučili sušší Dolar chipsy. Díky nim a zeleninové příloze jsem mohla zajídat až přespříliš hustou a sladkou omáčku. Při vstupu do areálu restaurace mě sice na tabuli lákalo domácí Tiramisu, ale už jsem v sobě nenašla prostory pro uložení zákusku. Tak snad jindy.
Máte dobrý tip na restauraci či kavárnu?
Zaujala vás některá natolik, že ji pravidelně navštěvujete a rádi byste ji doporučili? Nebo byste naopak chtěli vyzkoušet něco nového a nemáte jistotu, že je to kuchyně právě pro vás? Napište nám na adresu: redakce@podnikatel.cz Gurmán přijede, ochutná a ohodnotí.Obsluha
Budou vás tu obsluhovat tři příjemné servírky, kterým není snad co vytknout. Jen já jsem jim mohla připomínat Louise de Funese, který si ve filmu Grand restaurant pana Septima při kontrole restaurace stále přesedal k jinému stolu. Já jsem si nejdříve vybrala místo až u baru, ale ve chvíli, kdy se tam sešly všechny tři servírky a neměly koho obsluhovat, zato si měly o čem povídat nebo ukládaly objednávky do hlasitého počítače, jsem si začala hledat větší klid. U dalšího stolu se mi nelíbil hluk a výhled na provoz místní frekventované komunikace, až u třetího stolu a posléze i na krásné zahrádce jsem našla hledaný klid.
Také jsem si všimla, že jiní návštěvníci se stále ohlížejí po personálu a vyhlížejí svoje objednané jídlo. Já jsem nějakou delší prodlevu nezaznamenala. A pokud si nemáte co říct s partnerem nebo nemáte doprovod, pak sáhněte po nabízeném denním tisku a kraťte si čekání čtením. Závěrem k obsluze, při placení u sousedního stolu mě pobavila jedna ze servírek, když se ptala, jestli už si opravdu, ale opravdu nic nedají a budou platit a odcházet.
Interiér
Restaurace Birdie je nedávno otevřená, ještě září novotou. Cihly, dřevo, dlažba a kovové doplňky představují příjemný moderní styl, který vás dokáže podle vaši představy a nálady buď zahřát nebo i ochladit.
Služby
Restauraci a penzion Birdie najdete v centru Pardubic, v rozsáhlém objektu, kde bez problémů zaparkujete na velkém dvoře. Pokud budete chtít přespat, k dispozici jsou stylové pokoje, které nabízejí bezdrátový internet. Pro firemní akce můžete využít čtyři salonky s kapacitou od 12 do 40 míst. V případě hezkého počasí lze posedět v letní zahrádce, na jejímž vzhledu si tu dávají hodně záležet. Připraví vám tu dobrůtky na lávovém grilu. A ani nevadí kdyby sprchlo, protože na zahrádce je i stylová rustikální dřevěnice. Krásný dětský koutek zaručí, že se budete moci v klidu najíst a možná i zdržet o něco déle.
Hodnocení Gurmána
Restauraci Birdie mi doporučili místní obyvatelé a já toto doporučení budu v dobrém šířit dál. Protože jsem tu nenašla žádnou chybičku, dávám plný počet hvězdiček.
A ještě něco navíc… O solné jeskyni
Říká se, že jedno čtyřicetipětiminutové sezení v solné jeskyni vydá za 2 – 3 dny pobytu u moře. Místní jeskyně je postavena ze čtyřiceti tun soli, z krystalů z Mrtvého moře, Černého moře, Pákistánu a polské Klodawy. Minerální látky jako draslík, hořčík, sodík, brom, vápník, nebo jód, obsažené v solích z Mrtvého moře, ovlivňují zdraví pokožky a její schopnost vylučovat toxiny. Pomáhají při vyhlazování vrásek a celulitidy a zpomalují tak proces stárnutí. Je to prostředí nabité zápornými ionty, které podpoří vaše zdraví. Mořské mikroklima působí podpůrně a preventivně při mnohých zdravotních problémech a onemocněních, jako jsou: astma, alergie, stavy po infarktech myokardu, cystická fibróza, revmatické choroby, snížená funkce šítné žlázy, posílení imunity, nedostatek energie, atd. V Birdie vám nabídnou seanci haloterapie a muzikoterapie za 170 Kč.
Pokud si chcete ještě po pobytu v solné jeskyni zajít na jídlo do restaurace, dostanete jídelní lístek a po příjemné relaxaci bude vaše jídlo připravené bez čekání na stole.