Za Keltskou restaurací se schovává obyčejná hospoda

4. 4. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 244086
Hodování, zábava, kančí hlavy na stole, víno, které teče proudem, sezení na kožešinách, obsluha v keltském oblečení a keltská hudba z reproduktorů, tak jsem si představovala, že to vypadá v Keltské restauraci. Skutečnost byla ale úplně jiná.

Restaurace: Keltská restaurace

Lokace: ulice U Uranie 20, Praha 7

Typ: masové speciality 

Miluji historii a tak jsem se těšila, že mě Keltská restaurace odnese do dávné minulosti, chvíli mě tam ponechá a pak mě se spokojeným žaludkem, ozvěnami keltské hudby a zažitým dobrodružstvím vrátí zpátky do 21. století. Bohužel jsem po otevření dveří zůstala zaseknutá ve 20. století. Mám pocit, že tu dříve byla úplně obyčejná hospoda, ve které se později sešlo několik předmětů, připomínajících keltské období, a tak se z hospody stala Kelská restaurace.

Oslněna sluncem jsem vešla do černé chodby, ve které jsem se musela chvíli rozkoukávat, abych našla cestu dál. Došla jsem k baru, kde mi bylo sděleno, že nekuřácká zóna je jen v salónku, který byl uzavřen z důvodu rezervace, takže jsem si sedla k jednomu z osmi stolů. Z interiéru jsem sice dobrý pocit neměla, ale byla jsem tam hlavně kvůli jídlu, tak pojďme nahlédnout do jídelního lístku.

Nabídka je popsána v českém a anglickém jazyce. Úvodem se dočtete základní údaje o životě a kultuře Keltů. Dále si už můžete vybírat mezi krůtím a kuřecím masem, rybami, z minutek ze svíčkové a vepřového masa, ze zvěřinových specialit nebo dietních jídel. Jídlo se tu podává třeba na pánvičce, v pekáčku nebo v chlebu. Pokud se nemůžete rozhodnout, podívejte se do bohaté fotografické přílohy – nebo raději ne, dali byste si všechno odshora dolů, tak to jídlo dobře vypadá.

Příklad denní nabídky, která se podává od 11 do 14 hodin:

Dršťková polévka pikantní (20 Kč)

150g Smažená vinná klobása, vařený brambor, obloha (73 Kč)

150g Zapečené rybí filé se šunkou a sýrem, smažené hranolky (70 Kč)

150g Pečená tortilla s kuřecí směsí a salsou, obloha (75 Kč)

Příklady specialit:

Kančí plátky s jablky a brusinkami – brusinky, jablko, červené víno, citr. šťáva (145 Kč)

Masová směs v chlebovém dukátku – hovězí a vepřové, cibule, pórek, houby, feferony (145 Kč)

Moje objednávka:

džus
150g Keltský meč „Krále Artuše” – svíčková, vepřové, kuřecí, slanina, cibule, paprika (170 Kč)
200g Šopský salát (45 Kč)

Trocha historie

Vstup Keltů do evropských dějin byl zaznamenán už antickými záznamy, kdy Keltům Římané říkali Galové. Prvními historicky zjištěnými obyvateli Čech byli galští Bójové (keltský kmen), kteří dali zemi jméno Boiohemum, Bohemia.

Podle Poseidonia se keltská strava skládala z chleba a dostatku masa vařeného na vodě nebo pečeného na řeřavém uhlí či na rožni. Předkládalo se maso hovězí, skopové a velice oblíbené bylo maso vepřové, z ulovených kanců.

Jídlo se podávalo na hliněných, bronzových i dřevěných podnosech. Při jídle seděli Keltové na zemi nebo na prostřených kožešinách, před sebou měli nízký stolek. Keltové milovali hodování, zábavu, boj a dobrodružství.

Když už jsem navštívila Keltskou restauraci, chtěla jsem si dát nějakou keltskou specialitu. Paní servírka mi sice doporučila naprosto nekeltské kuřecí maso, já se ale rozhodla pro Keltský meč „Krále Artuše”. I když název zněl mocně, podle ceny jsem neočekávala žádný zázrak. Ten se taky nedostavil. V první chvíli jsem chtěla říct servírce, jestli se nespletla, protože za Keltským mečem „Krále Artuše” se skrýval obyčejný špíz, ale hned jsem si všimla, že jehla je ve tvaru meče. No co jsem čekala? Maso ale krásně vonělo po grilu, a tak jsem se pustila do díla.

Máte dobrý tip na restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička
Zaujala vás některá natolik, že ji pravidelně navštěvujete a rádi byste ji doporučili? Nebo byste naopak chtěli vyzkoušet něco nového a nemáte jistotu, že je to kuchyně právě pro vás? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz Gurmán přijede, ochutná a ohodnotí.

Masa bylo dost, bylo nakrájené na velké kusy, které ale měly ještě nějakou dobu zůstat na ohni, potřebovaly ještě trochu propéci. Dalo mi zabrat, než jsem ho rozžvýkala. Přílohu tvořilo zelí, mrkev a okurka. Zelenina byla trochu unavená, stejně jako šopský salát. Při vybírání jídla jsem měla ještě v plánu nějaký sladký závěr jako lívanečky s borůvkami a šlehačkou, ale protože jsem nebyla nadšená z jídla ani z prostředí, spěchala jsem co nejrychleji ven.

Interiér

Od příchodu působí velmi depresivně. Černé dřevěné obložení, černé stoly a židle. V oknech, která by pustila spoustu světla, stály desky, na kterých byly vystaveny keltské přilby, meče, vázy, štíty a sekery. Na bílých zdech byly nakresleny keltské motivy, mimo jiné i typický Kelt s dlouhými vousy a vlasy spletenými do copánků a s rohy. Malby byly ve stylu tetování. Na zemi je položený zelený koberec. Nejvíce nevkusné jsou ubrusy, s motivy červených růží, na jedno použití.

Služby

Restaurace má otevřeno denně od 11 do 23 hodin. V její blízkosti je sice dost místa na parkování, ale jen s rezidenční kartou.Pokud pracujete nebo se náhodně vyskytnete v Praze 7 v blízkosti Keltské restaurace, tak vás tu oběd neurazí, ale že byste kvůli němu měli jet přes půlku Prahy, od toho bych vás odradila. Kromě piva značky Kelt a keltských předmětů tady nic keltského nehledejte. Je to místo bez atmosféry a nápadu. Z reproduktorů je slyšet ukřičená muzika jednoho pražského rádia. Také účet psaný rukou jsem už dlouho neviděla. Gurmán proto uděluje slabé 2 hvězdičky.

Gurmán - hodnocení 2
Gurmán – Keltská restaurace
01_Keltská restaurace_small
02_Keltská restaurace_small

Foto: www.keltskares­taurace.cz

Jakou preferujete kuchyni?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).