Podnět a motivace. Dvě důležité věci, bez kterých nelze začít realizovat byznys. Jsou hnacím motorem každého podnikatele. Objevit se mohou kdykoli. Většinou však přichází v momentě, kdy má za sebou člověk nějakou zkušenost. A objevily se i u třech podnikatelů, jejichž ne zcela tradiční začátky vám připomínáme.
Vyostřená hádka na pracovišti a bylo rozhodnuto
Sklářský mistr Julius Starove založil malou rodinnou huť v Nenačovicích na Berounsku. Rozhodl se pro to poté, co se nepohodl svým zaměstnavatelem. Prošel jsem několika velkými sklárnami, dělal jsem v Poděbradech nebo v Nižboru. Tamní sklárna byla taky tou poslední, kde jsem byl zaměstnaný. Manželka tam byla vedoucí hutě, já jsem po ní huť převzal, když odešla na mateřskou. Museli jsme tam být ve dne v noci a řemeslo jako takové upadalo,
vypráví Julius Starove.
Sklář, ten „těžkej život má“. Navštívili jsme ho přímo u pece
Po jedné vyostřené hádce sklář odevzdal klíče a v nižborské sklárně už se neobjevil. Zamířil ke známému lékaři a nechal si napsat neschopenku, protože už měl v hlavě plány na vlastní firmu a potřeboval jen trochu času. Během neschopnosti, a nutno zmínit, že trvala jen tři týdny, postavil doslova na zelené louce základ své vlastní sklářské huti. Huť Glasstar je založena na malosériové výrobě ručně tvarovaného dekorativního skla. Většinou se jedná o upomínkové a dárkové předměty.
Ve školství dosáhla maxima, pak přišla náhoda
Iva Pohanková svůj profesní život začínala ve školství, kde se dostala až na pozici ředitelky. Když jí došlo, že už není kam růst, okusila personalistiku. Vypracovala se na zajímavou pozici ve významné zahraniční společnosti. Ale tady nakonec o práci přišla. Představa, že by zůstala doma jako žena v domácnosti, ji děsila. Co jí však děsilo ještě víc, byla představa, že bude muset podstupovat výběrová řízení a dokazovat své schopnosti.
Učitelka si otevřela restauraci. Pohlreich by z ní ale nešílel, naopak
V ten moment přišla bývalá kolegyně s nabídkou na provoz franšízy jejího podniku zaměřeného na zdravé jídlo,
líčí Iva Pohanková. Jakožto nezkušené se jí zamlouvalo jisté pohodlí a know how, které franšízové koncepty nabízejí. Na pardubické Třídě Míru otevřela POHANKA – jídelna pro zdraví. Podnik zaměřený na zdravé stravování je poměrně velký, ale především se jedná o sociální firmu.
Z plánované myčky aut se stal pivovar
Nasik Kiriakovský koupil starý objekt včetně pozemků od restituentů pro svoji stavební firmu a na nich se mimo jiné nacházel i zdroj vody. Původní plány na její využití např. pro mytí aut v autoservisu padly ihned poté, co se ukázalo, že voda je nejen pitná, ale že splňuje i parametry kojenecké vody. Navíc přišla éra rozjezdu minipivovarů a bylo jasno. Využití zdroje vody bude pro nápojářský průmysl, konkrétně tedy pro pivovarnictví.
Celý příběh čtěte zde: Naše pivo není pro lajdáky, říká obnovitel královédvorské pivovarské tradice
Plány na soukromou výrobu piva byly oprášeny a první novodobé pivo se ve Dvoře Králové nad Labem začalo pít přesně na den po 30 letech od uzavření starého pivovaru. Myšlenka ve mně zrála dlouho a cesta k realizaci byla ještě delší. Postavili jsme pivovar na zelené louce, na místě bývalé Recinovy provazárny. Uvařit prvních 1350 hektolitrů piva a následně je taky prodat, to nebyla žádná sranda,
vzpomíná Královédvorské pivovaru Tambor.