"Tradice". Jak se to vezme. Tradici tu zabili komouši, když nahnali lidi do účelově zbudovaných měst a sídlišť. Z toho se bohužel ještě dlouho nevzpamatujeme.
Jsem ale rád, že si mohu koupit Nivu a tvaroh z Otinovsi, máslo na váhu, nebo třeba kuře (které nevypadá a neváží jako krůta) chované ve volném výběhu. Taky se mi líbí, že mohu zavolat přímo vinaři a on mi doveze nejlepší bílé víno na světě (tedy víno z Moravy :-)) Rád si za to připlatím, když vím, že za tím je poctivá práce. Taky si rád dopřeji "francouzský" sýr z Krasolesí, i když vím, že ve francii koupíte na každém rohu minimálně stejně dobrý. Ale stejně tak neváhám sáhnout po zahraničním výrobku, když vím, že mu český nesahá ani po kotníky. Takže když si chci udělat tatranské bryndzové halušky, tak si zajdu do obchodu, kde Slovák prodává slovenskou brynzu a špek. Cidre si taky raději objednám francouzský.
Prosazovat české kvalitní potraviny? Určitě. Prosazovat je proto, že jsou české? Jen proto určitě ne.
Ještě bych rád napsal, že je smutné, že lidé jdou raději do Super/Hyper marketu. Zamiloval jsem se do jedné ulice na Montmartru v Paříži (ale takových ulic je tam mnohem víc). Mají tam pekaře (a není to řetězec, kde maximálně chleba rozpečou z polotovaru, i když i řetězce tam mají) a to ne jednoho, mají tam řezníky, sýrárny, rybárny, zelináře kde prodávají více druhů rajčat a u řezníka mají grilované kuřata, bažanty, holuby, křepelky. To všechno je proloženo kavárnami, hospůdkami. I v neděli to tam prostě žije.
Já jsem rád, že mám alespoň na cestě z práce dva nebo tři farmářské obchodů (když mám štěstí, tak ještě mají chleba), ale to není to samé. Já bych taky chtěl mít v okolí souseda, který se živí opravdovým pečením chleba a chtěl bych aby vedle něj byl mlékař a zelinář u kterých bych s radostí nechal půl výplaty. A chtěl bych, aby to v naši čtvrti taky tak žilo, abych se potkal se sousedem u řezníka a poklábosil, zatím co mi řezník doporučí nějaký kus hovězího o kterém pomalu nikdo ani neví, že ho kráva má.
Dnes můžu své peníze utratit maximálně tak za Babišovy rozvážené, hromadně vyráběné uniformní chleby a podivné koblihy a croissanty. :-/
A chtěl bych, aby to v naši čtvrti taky tak žilo, abych se potkal se sousedem u řezníka a poklábosil, zatím co mi řezník doporučí nějaký kus hovězího o kterém pomalu nikdo ani neví, že ho kráva má.
U nas si zase muzete na kazdem rohu "zahrat" na automatu v zakourene herne, tam to prece taky zije.
Dokud bude majitel nemovitosti pronajimat prostor radeji hernam ci jinym prackam penez, ktere nemaji problem platit obecne premrstene najemne, tak se to tezko zmeni. Takove penize tu proste pekarna ci jiny normalne fungujici podnik nemuze zaplatit.
Problém je ten, že tady tě ten řezník nebo jiný prodejce chce odrbat ještě víc než supermarkety. Co jsou mi platné tyto obchody, když odpoledne už nic nemají pokud vůbec mají otevřeno. Většinou jsou na místě, kde se ani nedá zaparkovat, tak se na to každý ve větším městě raději vykašle a zajede si do marketu a v místě bydliště dokoupí tak maximálně ve večerce co zapomene nebo nějaké to pečivo, naštěstí stále existují kvalitní pekárny. Bohužel, poboček mají málo a většina rádoby "řemeslných" pekáren je jen naleštěná bída. Třeba v Brně a okolí jsou snad 2-3, u kterých se nebojím koupit téměř cokoliv. Ostatní jen pár výrobků nebo je lepší se jim vyhnout úplně než tam koukat, co vlastně vypadá líp než někde ze supermarketu. To už raději 2x týdně do Globusu, ač market, tak kvalitní včetně pečiva, uzenin atd. Nějaké předražené Sklizena, Grunty, MyFoodMarkety jsou sice hezký na pohled, ale nákup se tam udělat nedá ani na nějakou průměrnou večeři. Prostě nemají nebo mají i běžné věci dražší o 30-50% než již tak drahé supermarkety. Naposled mě pobavila klobása za skoro 600 Kč za kilo... to už musí snad být v ceně i tom, že mi to někdo připraví, nakrmí, umyje nádobí...