Hlavní navigace

I skladník ve šroubárně může být poslán na pracovní cestu, rozhodl soud

7. 2. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Podnikatel.cz s využitím DALL-E, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Úřad odmítl tvrzení firmy, že její zahraniční zaměstnanci byli na pracovní cestě, jelikož šlo o skladníky apod., a dal jí pokutu za nelegální zaměstnávání. Soud ji však zrušil.

Podle soudu totiž mohou být i skladníci vysláni na pracovní cestu. Povaha práce nemůže podle Nejvyššího správního soudu (NSS) sama o sobě znamenat, že daný zaměstnanec nemůže být vyslán na pracovní cestu.

Co se dozvíte v článku
  1. Nejen Vergilius o originále, ale i pracovní cesta
  2. Firma dostala pokutu 3,8 mil. Kč za nelegální zaměstnávání
  3. Jednalo se o skladníky či ruční baliče
  4. Krajský soud dal firmě za pravdu
  5. Povaha práce vylučuje pracovní cestu, tvrdil SÚIP
  6. NSS potvrdil rozhodnutí krajského soudu

Nejen Vergilius o originále, ale i pracovní cesta

Ve známé scénce z filmu „Marečku, podejte mi pero“ profesor Hrbolek říká, že i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále. Pokud bychom se touto scénou inspirovali, nedávný rozsudek Nejvyššího správního soudu (NSS) k pracovním cestám nekvalifikovaných pracovníků by šel parafrázovat, že i skladník ve šroubárně může být poslán na pracovní cestu. Soud totiž rozhodl, že i pracovníci, a to včetně cizinců, kteří vykonávají rutinní a co do kvalifikace nenáročné práce, mohou být klidně vysláni na pracovní cestu a nemusí tak nutně jít o zastření místa výkonu práce. 

Firma dostala pokutu 3,8 mil. Kč za nelegální zaměstnávání

Případ se týkal firmy IMV GROUP, která v roce 2019 dostala od Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) pokutu ve výši 3,8 milionu Kč za přestupek podle § 140 odst. 1 písm. c) zákona o zaměstnanosti, tím, že údajně: 

Dále se firma měla dopustit přestupku podle § 140 odst. 2 písm. d) zákona o zaměstnanosti, kdy jako zaměstnavatel neměla v místě pracoviště kopie dokladů, které by prokazovaly existenci pracovněprávního vztahu, a tím porušila § 136 odst. 1 zákona o zaměstnanosti

Za práci na černo hrozí pokuta nejen chlebodárci, ale i samotným zaměstnancům Přečtěte si také:

Za práci na černo hrozí pokuta nejen chlebodárci, ale i samotným zaměstnancům

Jednalo se o skladníky či ruční baliče

V daném případě se jednalo o zahraniční zaměstnance, kteří měli povolení pro druhy práce „Skladníci, obsluha manipulačních vozíků“, „Ruční baliči“, „Pomocní montážní dělníci“ s místem výkonu práce „Praha“. Oblastní inspektorát zjistil, že po určitou dobou, na kterou jim bylo vydáno povolení k zaměstnání, vykonávali tito cizinci práci u jiné společnosti v Brně. 

Krajský soud dal firmě za pravdu

Firma se ovšem s pokutou nesmířila a podala žalobu k soudu. Krajský soud v Brně ji pak dal v roce 2022 za pravdu a pokutu zrušil. Podle soudu totiž i v případě rutinní a opakující se a co do kvalifikace nenáročné práce je možné cizince s ohledem na zcela konkrétní okolnosti vyslat na pracovní cestu. Omezením je, že se nesmí jednat o dlouhodobou změnu místa výkonu práce. 

Krajský soud dále doplnil, že je možné zaměstnance vyslat na pracovní cestu, pokud s ní zaměstnanec souhlasí, i v případě, že tato možnost není sjednána ve smlouvě. Inspekci práce pak soud zkritizoval za to, že se ve svých rozhodnutích nezabývala jakýmikoli otázkami souvisejícími s povahou a okolnostmi vyslání daných zaměstnanců na pracovní cestu. 

Za nelegální zaměstnávání cizinců pokuta až 10 milionů korun Přečtěte si také:

Za nelegální zaměstnávání cizinců pokuta až 10 milionů korun

Povaha práce vylučuje pracovní cestu, tvrdil SÚIP

SÚIP se verdikt soudu nezamlouval a podal kasační stížnost k NSS. V ní uvedl, že se otázkou pracovních cest daných zaměstnanců zabýval. Cizinci měli v povolení k zaměstnání jako místo výkonu práce uvedenu Prahu a podle SÚIP bylo zřejmé, že firma již od počátku zamýšlela využít cizince na jiném místě výkonu práce, než jaké bylo uvedeno v povolení k zaměstnání. Tím údajně umožnila cizincům výkon práce v rozporu s vydaným povolením. Vyslání cizinců na pracovní cestu trvalo vždy nejméně jeden měsíc, resp. pouze k jednomu měsíci byly před kontrolou doloženy doklady o vyslání na pracovní cestu. Cizinci vykonávali práci mimo místo výkonu práce po dobu jedné třetiny celkového období, na které jim bylo uděleno povolení k zaměstnání, tvrdil SÚIP. 

Ptejte se odborníka v poradně Mzdové účetnictví
PhDr. Dagmar Kučerová
mzdový poradce

Sjednaný druh práce totiž představoval rutinní a opakující se manipulační práce, přičemž těžištěm výkonu takové práce bylo konkrétní pracoviště a konkrétní práce. Ke změně pracoviště tedy v projednávané věci nebyl dán žádný důvod na rozdíl např. od stavebních dělníků, u kterých se s ohledem na povahu jejich práce vysílání na pracovní cesty předpokládá. Povaha vykonávané práce v projednávaném případě podle názoru oblastního inspektorátu vylučuje vyslání cizinců na pracovní cestu, píše se v rozsudku. 

NSS potvrdil rozhodnutí krajského soudu

Ani u NSS však SÚIP neuspěl. Soud nejprve v rozsudku připomněl, že podle § 93 zákona o zaměstnanosti cizinec, který je držitelem modré karty, zaměstnanecké karty, karty vnitropodnikově převedeného zaměstnance nebo mu bylo vydáno povolení k zaměstnání, může být zaměstnavatelem vyslán na pracovní cestu podle § 42 zákoníku práce, jestliže to odpovídá povaze jím vykonávané práce, pro kterou byla udělena modrá karta, zaměstnanecká karta, karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance nebo povolení k zaměstnání. 

Podle § 42 odst. 1 zákoníku práce se pak pracovní cestou rozumí časově omezené vyslání zaměstnance zaměstnavatelem k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce. Zaměstnavatel může vyslat zaměstnance na dobu nezbytné potřeby na pracovní cestu jen na základě dohody s ním. Doba pracovní cesty není nijak omezena a stejně tak není limitována na určité druhy práce. 

školení říjne - dph

Zaměstnanec na pracovní cestě koná práci podle pokynů vedoucího zaměstnance, který ho na pracovní cestu vyslal. Cizinec může být vyslán na pracovní cestu i mimo místo výkonu práce, které má uvedeno v povolení k zaměstnání. Takové vyslání však musí svým obsahem skutečně pracovní cestě odpovídat. Prostřednictvím pracovní cesty nelze zastírat faktický výkon práce cizince v jiném místě než v místě uvedeném v povolení k zaměstnání, upozornil NSS a doplnil, že vyslání cizince k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce nelze v žádném případě používat dlouhodobě či pravidelně a zneužívat jej tak k obcházení místa výkonu práce uvedeného v povolení k zaměstnání. 

NSS dále souhlasil s krajským soudem v tom, že ani skutečnost, kdy se jedná o rutinní a co do kvalifikace nenáročné práce, sama o sobě neznamená, že zaměstnanci nemohou být vysláni na pracovní cestu. NSS rovněž nesouhlasil s tím, že fakticky trvalou změnu místa výkonu představuje již sama o sobě jedna třetina celkové doby, na kterou bylo vydáno povolení k zaměstnání. Stěžovatel se proto v dalším řízení bude muset podrobněji zabývat okolnostmi věci, a nikoli jen odkázat na povahu vykonávané (povolené) práce. Ta sama o sobě skutečně nemůže znamenat, že zaměstnance (cizince) není možné vyslat na pracovní cestu, uzavřel NSS.

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. Chystá nový byznysový podcast.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).