Hlavní navigace

Jak je to s daňovým zvýhodněním na děti při ukončení studia?

18. 10. 2023
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Daňoví rezidenti mají nárok na uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované dítě, pokud s ním žije ve společně hospodařící domácnosti. Kdy je možné daňové zvýhodnění uplatnit a jaká jsou specifika při ukončení studia?

Problematika daňového zvýhodnění pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob je upravena v zákoně o daních z příjmů v § 35c. Nárok na slevu pak má poplatník (daňový rezident) na vyživované dítě, které s ním žije ve společně hospodařící domácnosti na území státu Evropské unie nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor. Daňové zvýhodnění může být uplatňováno buď ročně při podání daňového přiznání, nebo měsíčně v rámci příjmů dle § 6 – tedy při zaměstnání.

Co se dozvíte v článku
  1. Uplatnění daňového zvýhodnění daňovým nerezidentem
  2. Výše daňového zvýhodnění
  3. Kdo je považován za vyživované dítě
  4. Další omezení pro uplatnění daňového zvýhodnění
  5. Daňové zvýhodnění a studium

Uplatnění daňového zvýhodnění daňovým nerezidentem

Poplatník – daňový nerezident – může uplatnit daňové zvýhodnění pouze v případě, že je daňovým rezidentem členského státu Evropské unie nebo státu tvořící Evropský hospodářský prostor. Daňové zvýhodnění tak nemohou uplatnit daňoví nerezidenti ze třetích zemí.

Aby mohl daňový rezident, jemuž zákon ukládá možnost daňové zvýhodnění využít, uplatnit zvýhodnění ve svém daňovém přiznání, musí úhrn všech příjmů ze zdrojů na území České republiky činit nejméně 90 %, vyjma příjmů, které nejsou předmětem daně, jsou od daně osvobozeny nebo je z nich daň vybírána srážkou.

školení říjne - dph

Výše daňového zvýhodnění

Výše daňového zvýhodnění se odvíjí od počtu dětí. Daňový rezident má nárok na daňové zvýhodnění ve výši 15 204 Kč ročně na jedno dítě, 22 320 Kč ročně na druhé dítě a 27 840 Kč ročně na třetí a každé další dítě. Daňové zvýhodnění snižuje vypočtenou daň, případně zálohu na daň. Daňové zvýhodnění pak může být uplatněno formou slevy, daňového bonusu nebo slevy na dani a daňového bonusu.

Z výše uvedeného plyne, že poplatník může slevu na dani uplatnit do výše vypočtené daně snížené o slevy, a pokud je daňové zvýhodnění vyšší než daň, vzniká poplatníkovi daňový bonus. Zde je ale omezení pro uplatnění daňového bonusu, a to, že výše daňového bonusu musí činit alespoň 100 Kč.

Autor článku

Lenka je redaktorkou Podnikatel.cz a daňovou poradkyní. Autorsky i profesně se proto věnuje účetnictví a daním.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).