Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak má vypadat systém „oznámené“ dohody o provedení práce s vyšším limitem pojistného od Pavel69 - Dohody o provedení práce, by měly sloužit k...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 4. 2024 6:53

    Pavel69

    Dohody o provedení práce, by měly sloužit k umožnění přivýdělku ohroženým skupinám jako jsou důchodci, invalidé, studenti, matky samoživitelky a váleční uprchlíci, případně i ti obtížněji zaměstnatelní z ÚP. Práce na DPP se totiž nezapočítává do odpracovaných let na důchod a pokud budou různé agentury tak jak tomu je dosud dlouhodobě zaměstnávat na DPP lidi, kteří nejsou státními pojíštěnci, tak si nechtěně vyrábíme do budoucna pobírače sociálních dávek, neboť tito dohodáři nesplní počet odpracovaných let na důchod. Stává se, že nezaměstnaní mají od ÚP dávky a ještě si sednou někde na vrátnici.
    Většina dohodářů tak rádo pracuje na černo, nebo s platem na ruku, oficiálně odpracují méně hodin, než ve skutečnosti, agentury rozepíšou smlouvy na několik svých s.r.o, jen aby se vyhnuly odvodům. S firmami by tyto dohody o zaměstnávání ohrožených skupin měl přímo zprostředkovávat a uzavírat Úřad práce, který by garantoval dohodářům veškeré zákonné příplatky a legální podmínky. Agentury ať si zaměstnávaji na HPP. Vždyť agentura důchodce na měsíc propustí, jen aby mu nevznikl nárok na HPP, nebo na dovolenou, aby ho později opět milostivě přijala. Proč by měly mít agentury výhodu před ostatními zaměstnavateli. Podmínky zaměstnávání musí určovat stát nikoliv aby byly ušity na míru agenturám. Proč se někdo musí přiživovat na těch nejzranitelnějších, proč tito lidé pracují ve strachu, že jsou bez smlouvy, (kterou bianko podepsali, ale do rukou již nedostali) a jsou bez jistoty výplaty ve výplatní den a ve výši, která není nižší než minimální mzda? Kromě ponižujících podmínek se jedná o finanční ztráty na daních a pojištění, které by si stát měl konečně už pohlídat.

  • 23. 4. 2024 17:09

    SONY1

    Kontrolou Úřadu práce ČR je v 95 % zjišťováno zamlčování příjmů ze strany příjemců dávek SSP i uchazečů o zaměstnání právě u dohodářů na DPP! Stát se nechá okrádat a utíkat peníze. ČR by měla mít takový zákon, podle kterého by byla vytvořena evidence VŠECH zaměstnání, tj. pracovních poměrů i dohod. No passaran!

  • 23. 4. 2024 17:30

    Daniel Morávek

    Dobrý den,
    takový zákon ČR už má, od července se budou evidovat všechny DPP.
    S pozdravem
    DM

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).