Ten hospodský je žvanil. Za prvé malé pivovary nemají nejistou pověst, ale naopak vaří poctivější, ale mnohdy taky levnejší pivo, než giganty. Nejistou pověst naopak dnes mají velké pivovary, které výrobu piva z ekonomických důvodů šidí. A celá řada konzumentů už na to přišla a vrací se k pivům z malých regionálních pivovarů.
A hospodští, kteří se upsali velkopivovarů často brečí, protože se jim nedaří plnit dohodnutou výtoč a musejí vracet dotace. Ona ta dotace je jako kámen na krku a hospodský se na několik let stává vazalem pivovaru a musí akceptovat vše, co pivovar udělá. Nemůže například přejít k levnější konkurenci a musí odebírat dál předražené pivo od smluvního partnera.
Proto bych zásadně varoval nové hospodské, před uzavíráním tohoto druhu smluv. Chápu, že je příjemné, když vám na účtu rázem přistane bez práce několik set tisíc, ale stanete se rázem nevolníkem pivovaru. Je to velice krátkozraké uvažování. Za ztrátu svobody rozhodování vám ty peníze nestojí.