Dotaz z poradny Založení firmy
Chtěl bych rozšířit své podnikání, které do této chvíle příliš nesouviselo se sektorem potravin, zejména o výrobu chlebíčků a o jejich následný prodej.
V podstatě by princip byl takový, že bychom vyráběli chlebíčky a další podobné výrobky a následně je dodávali do různých obchodů či bufetů. Zároveň bychom k těmto výrobkům měli webové stránky, prostřednictvím kterých by bylo možné, aby si lidé například udělali objednávku chlebíčků, my bychom jim je na základě objednávky vyrobili a poté dodali.
Nicméně k otázce, potřeboval bych poradit, jaký druh živnosti či živností potřebuji mít? Původně jsem předpokládal, že hostinskou živnost, nicméně po přečtení její definice jsem zjistil, že výrobky, by musely být určeny ke konzumaci přímo v provozně, což není můj případ.
Provozovnu, která splňuje veškeré hygienické předpisy atp, kde bychom vyráběli, k dispozici mám, nicméně jak jsem popsal, výrobky budu dále přeprodávat, případně dodávat přímo k zákazníkům, nebudou tedy konzumovány v provozně. V tuto chvíli mám zároveň možnost mít odpovědného zástupce, který se mi může například za hostinskou činnost zaručit vzhledem k jeho vzdělání a praxi, nicméně nevím, jakou živnost mám zadat.
Odpověď
Pro uvedený obor podnikání se vyžaduje živnost „hostinská činnost“. Obsahovou náplní této živnosti je mimo jiné příprava a prodej pokrmů určených k bezprostřední spotřebě v provozovně, kde jsou prodávány. Nemusí se přitom nutně jednat o stejnou provozovnu, kde jsou pokrmy vyráběny. Stejná pravidla platí i pro případy, kdy pokrm je prodáván k bezprostřední spotřebě i v jiné provozovně, kam je výrobcem pokrmu dodán.
Hostinská činnost je živností řemeslnou, pro kterou je nutné doložit předepsanou kvalifikaci, kterou je:
a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo
e) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo
f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo
g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo
h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona
V případě, že byste nesplňovali tuto kvalifikaci, je možné jmenovat i jinou osobu jako tzv. odpovědného zástupce (garanta), který bude za správný výkon těchto živností odpovídat.
Živnostenské oprávnění vám vyřídí na kterémkoliv živnostenském úřadě.
Pro úplnost dodávám, že nic nezkazíte, pokud si s uvedenou živností zřídíte i podobnou živnost „Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků“ pro výrobu potravin, které nejsou určeny k přímé spotřebě. Zde se jedná o živnost volnou, pro jejíž vyřízení není nutné doložení žádné zvláštní kvalifikace. Vyřízení souběžně s výše uvedenou živností v rámci jedné registrace podléhá stejnému správnímu poplatku, nic navíc tedy neplatíte.