Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jednotný paušál pro OSVČ místo záloh, přiznání a přehledů? Zatím nejásejte od mm - Až na to, že paušální daň z příjmu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 2. 2019 10:37

    mm (neregistrovaný)

    Až na to, že paušální daň z příjmu pro OSVČ je nesmysl, protože aktuálně živnostníci , zejména ale nikoli jenom ti, co mají uplatnění výdajů tzv. %-tem ( 60 - 80 % ) z příjmu a tržby do 1 mil, ročně, vlivem jen pouhé základní slevy na poplatníka ( což uplatní každý ), žádnou daň z příjmu neplatí, navíc uplatněním dalších slev ( např. na manželku ) jim ještě stát vrací peníze ( přeplatek na dani z příjmu ). Takže, paušál je pouze marketing ANO a trik, jak vytáhnout z OSVČ další peníze na dani z příjmu FO, protože SP a ZP platí stejně ale ještě si dohodnou nad to paušál na daň z příjmu, a ještě je tento paušál v mnohých případech připravuje o zcela zákonnou vratku přeplatku ( někdy o desetitisíce ročně) protože nebudou podávat DP, tedy si slevy a odčitatelné položky, nemají kde uplatnit.

    Vezměte si zedníka: 700 00 příjmy za rok - 560 000 výdaje %-ní paušálem 80% = 140 000,- základ daně, z toho daň z příjmu 15% = 21 000 ,- je daň z příjmu, jenomže si uplatní přímo v DP pouhou základní slevu na poplatníka ( 24 840 ,- / rok ) a tato základní sleva ( na kterou má nárok každý ) mu vynuluje daň z příjmu do 0,- . A to se bavíme pouze o základní slevě na poplatníka, nehledě na to že dalších slev a odčitatelných položek je hafo, některé dokonce zavdají vratitelný přeplatek ( stát vrací peníze ).

    Tedy otázka zní, proč si má řemeslník, který aktuálně žádnou daň z příjmu neplatí ( podle aktuálních a platných pravidel ) domlouvat paušál ( vlastně pevně stanovenou platbu daně, pěkně měsíčně na berňák ?? ) , nevím, možná si ušetří papírování s DP a přehledy na SP a ZP, ale prodělá na tom kalhoty. A nebo MF prostě chce místo legálních vratek přeplatků OSVČ na daních, od každého inkasovat aspoň něco, nakonec 500,- měsíčně hodí 6000,- ročně, no neberte to !

  • 5. 2. 2019 11:08

    mm (neregistrovaný)

    A ještě dodám že souhlasím s článkem, to je více otázek než odpovědí, stejně jak jsem uvedl že paušál je nesmysl pro řemeslníka co vydělá ročně 700 000,- a výdaje má paušálem 80%, může prodělat stát, stačí šikovný optimalizátor, co nevydělává 700 tis. ale 7 milionů za rok, ten naopak jistě uvítá platit "paušálně " berňáku 500,- měsíčně a minimální zálohy SP a ZP. Jak bude u paušálu stát prokazovat že tento optimalizátor má být dávno plátce DPH, a na daních platit úplně jiné sumy.

    Bude se evidovat při paušálu EET ?? nóó … a proč když je paušální daň ?

    Jak budou úředníci sledovat překročení obratu 1 mil pro plátcovství DPH ?? - když nikdo nic nebude evidovat, prostě pošlete 5500,- a nazdar bazar., -- nebo již nových plátců DPH nebude potřeba ??

    S čím půjde OSVČ do banky např. pro hypotéku ( dosud chodil OSVČ s daňovým přiznáním za poslední 3 roky ), při paušálu a nepodávání DP, bude chodit, do bank nevím s čím, možná s úředníkem FÚ ( za ručičku, aby mu dělal ručitele na hypo )

    Další otázkou je také jak vyřeší v tom paušálu 3v1 ( tedy SP + ZP +daň ) to, že jde o minimální pojistné na SP a ZP, tedy půjde li si platit minimum na SP a ZP OSVČ "optimalizátor" co vydělává 7 mil., budou to docela zajímavé výpadky pro ČSSZ a ZP, asi jim to paní Schillerová vykompenzuje ze státního rozpočtu ( já čekám, že nejpozději zítra bude oznámeno MF, že ČR leží na významném nalezišti ropy )

    To bude leště legrace....

  • 6. 2. 2019 11:29

    LO (neregistrovaný)

    Vysvětlení je jednoduché, je to marketingový trik směřovaný k následujícím sněmovním volbám, viz plánovaná platnost zákona v r.2021, to se to tak akorát sejde, protože se zákon trochu pozdrží.

  • 5. 2. 2019 12:12

    ow (neregistrovaný)

    Slev na dani si můžete kolik chcete. Stát vám ale vrátí jen tolik, kolik jste už státu zálohově zaplatil. Pokud zálohy neplatíte a vše "srovnáváte" jednou ročně při podání daňového přiznání, tak máte celkový příjem mínus prokázané výdaje (nebo paušál), mínus sleva na poplatníka, mínus úroky z hypotéky, mínus vyživované osoby, .... vše jak kdokoli jiný v zaměstnaneckém poměru, ovšem pozor! nikoli mínus zaplacené zálohy na odvody sociálního a zdravotního pojištění. Zbyde vám nějaká kladná částka. Z té platíte daň z příjmu. Pokud je ale částka záporná, je nedoplatek i přeplatek na dani z příjmu shodný. Čistá nula.
    Možnost platit povinné odvody a zálohu na daň jedním příkazem a na konci roku nemuset jet do okresního města podat přehled na ČSSP a do krajského města na zdravotní pojišťovnu bych uvítala. Stejně tak zjednodušené daňové přiznání.

  • 5. 2. 2019 12:28

    Tři sestry (neregistrovaný)

    Promiňte, ale v tomhle se mýlíte. Asi nemáte děti, takže nevíte, že existují i daňové bonusy, je to záporná daň, kterou vám stát vyplácí.

  • 5. 2. 2019 12:36

    mm (neregistrovaný)

    proboha proč se vyjadřujete k něčemu čemu absolutně nerozumíte, pane proboha měsíčně si daňové slevy třeba na děti uplatňují pouze zaměstnanci ve své měsíční mzdě, OSVČ si žádnou mzdu nevyplácí - OSVČ nemá MZDU, tedy JAKÉKOLI daňové slevy či odčitatelné položky si uplatní teprve prostřednictvím SVÉHO daňového přiznání k DPFO.

    Pokud myslíte zálohy na daň z příjmu ( ty platíte pouze je li vaše poslední známá daňová povinnost ( u min. roku ) vyšší jak 30. tis. a tyto zálohy si poté odečtete přímo v DP, z daně ( takže vám může vyjít daňový přeplatek a to i pokud si uplatníte pouze základní slevu na poplatníka )

    Dále plácáte hrušky a jablka dohromady, prosím vás odčitatelní položky ( hypotéky, penzijka atd. ) si v DP OSVČ odčítá od základu daně ( ZD = P-V ) a daňové slevy ( poplatníka, manželka, děti ) si uplatňuje přímo proti vypočtené dani z příjmu FO.

    SP a ZP OSVČ které platí zálohově v průběhu roku či doplatí po předložení vyúčtování na OSSZ a ZP, je položka daňově neúčinná, tz. položky které vůbec neovlivňují daňový základ.

    Pane já vás ujišťuji že tomu jednak absolutně nerozumíte a také zcela na rovinu musím napsat že vůbec odpovídat na takový blábol, u mě způsobuje doslova fyzické utrpení.

  • 5. 2. 2019 12:37

    Motýl Emanuel (neregistrovaný)

    A víte, že jste se právě usvědčil z toho, že budete zaměstnanec a nevíte o tom asi nic? Protože jinak by jste nemohl psát, že jedete do okresního a krajského města něco podávat, když to máme už hodně dlouho zakázané pod pokutou a musíme podávat elektronicky.

  • 5. 2. 2019 23:03

    JIrka (neregistrovaný)

    To vy plácáte nesmysly. I jako OSVČ si děti do 15 let ve vlastní péči dávám do příslušné kolonky a vracím mi na ně daňové bonusy a elektronicky se přehled musí podávat jen pokud máte datovou schránku, jinak pěkně osobně na pobočku. Já schránku nemám, tak jezdím s papírem sám.

  • 5. 2. 2019 12:34

    Rudolf (neregistrovaný)

    Je to jednoduché,stanoví se měsíční paušál tak ,aby vykryl sociál. a zdravot. pojištění a aby ještě zbylo něco , na nějakou malinkou daň a korunka ke korunce .......Kasu je třeba plnit neustále !!!!

  • 5. 2. 2019 16:35

    Koko (neregistrovaný)

    Stát nic nevraci a buď máš paušál ,nebo odečitatelné položky a nikdy oboje dohromady.nejdřiv si o tom něco přečtěte než něco vyblijete

  • 5. 2. 2019 18:06

    starý berňák (neregistrovaný)

    Ono to od pana Babiše není tak hloupé. Pokud využívá výdaje v % přibližně 1 milión živnostníků, kteří neplatí žádnou daň příjmů a naletí na hezké lákadlo, tak při roční dani 6. 000 Kč by do kasičky mohlo přijít 6 miliard korun. A zase bude z čeho rozdávat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).