Stavba na vrcholu hory Ještěd byla realizována v druhé půlce 60. let díky projektu architekta Karla Hubáčka. Ten za něj také získal Perretovu cenu Mezinárodní unie architektů. Stavba ve tvaru rotačního hyperboloidu na hoře vyrostla poté, co zde vyhořela oblíbená chata s ubytovnou a rozhlednou. Hubáček pak navzdory původnímu zadání projektu do jednoho objektu zakomponoval hotel s restaurací i televizní vysílač. V současné době má ještědský hotel tři hvězdičky a kapacitu 50 lůžek. Před nedávnem se liberečtí radní také dohodli, že budou usilovat o zařazení Ještědu do mezi památky UNESCO.
Restaurace: JeštědLokace: Horní Hanychov 153, Liberec 8
Typ: Tradiční česká i mezinárodní kuchyně
Výlet na Ještěd v zimě se vyznačuje dvěma věcmi. Tou první je krásná podívaná na budovu, kompletně obalenou sněhem, připomínající chomáčky cukrové vaty. Tou druhou jsou zmrzlé nohy, které si nezahřejete ani při pobytu v restauraci. Za místní teplotu by se totiž nemusel stydět kdejaký eskymák. Podobně jako teplota vzduchu na mé studené končetiny působila na mě i celá restaurace včetně číšníka.
Foto: archiv restauraceObjednávka
- Domácí bramboračka s houbami 54 Kč
- Grilovaná paprika s balkánským sýrem a piniovými oříšky 98 Kč
- Hovězí steak na pepři 358 Kč
- Bramborové kari plátky 48 Kč
- Banana split 128 Kč
- Svařené víno 54 Kč
- Grog (0,04 l rumu) 54 Kč
- 0,3 l perlivá voda 29 Kč
Grilované papriky mají výraznou chuť, kterou jim dodá slaný balkánský sýr. Nejlepším nápadem se mi ale na celém předkrmu zdály piniové oříšky, které celý pokrm skvěle ozvláštní.
Bramborová polévka byla v chladné restauraci jako balzám na duši. Na to, že v ní ale podle jídelníčku mají být houby, jich tam však bylo docela málo. Po mém výrazném dezertu se mi navíc chuť polévky zdála docela nevýrazná. To už ale může být vina mých zmatených chuťových buněk po prvním slaném „nášupu“.
Hlavním chodem jsem pro tentokrát pasovala hovězí steak. Do doby, než jsem jej ochutnala zde, byly mé soudy vůči jiným steakům zbytečně nekritické. Již po prvním soustu mé slinné žlázy spustily poplach a nepřestaly, dokud jsem jej celý nedojedla. A že to byl hrdinský čin. Porce masa byla totiž přímo obrovská, a ačkoli neznám běžnou hodnotu takovéhoto masového „fláku“, asi i cenově úměrná. I při své výšce bylo maso krásně křehoučké s křupavou kůrkou na povrchu. Věřím, že takovýhle steak by ze mě časem snadno udělal závislého masožravce. Abych nekřivdila příloze, která bohužel skoro celá zbyla na talíři, bramborové kari plátky byly výrazné a zajímavé chuti.
Dezert Banana split se skládá z banánů se šlehačkou přelitou čokoládovou polevou, které mohlo být klidně víc. Dohromady se sekanými mandlemi je však výsledek velmi chutný. Ačkoli to dnes již není běžné, dovoluji si hádat, že šlehačka na dezertu byla pravá, neošizená – žádný koupený natlakovaný spray s bombičkou.
Obsluha a interiér
Restaurace má prstencovitý tvar po obvodu budovy a velká okna, která dobře prodávají okolní krásný výhled. Interiéru vévodí ocelový design, který podporuje chladný dojem a nízkou teplotu v restauraci. I přes to, že pozorovat velkými okny západ slunce je skutečně zážitek, od nachlazení, které jsem si z restaurace přinesla, mi to nepomohlo. Objednávky přijímal jeden velice rezervovaný číšník, který na kapacitu restaurace zjevně nestačil. Často se nám s mou spolustolovnicí proto stalo, že jsme si na další objednání musely počkat déle, než by se nám líbilo. Jídlo zde roznášejí číšnice, které jsou o poznání příjemnější.
Služby
Restaurace je otevřena každý den od 10 hodin dopoledne do půlnoci. Od 18:00 probíhají tzv. happy hours, který zajistí hostům 20% slevu na všechna jídla i nápoje. Na Ještědu je v případě zájmu možné konat rauty, svatební hostiny, podnikové večírky a jiné společenské programy. Jelikož je tento liberecký skvost častým cílem rodinných výprav, pro děti je tu k dispozici dětský koutek. I přes to, že se považuji za rodinný typ, řvoucí děti, kterých zde bylo požehnaně, mi tentokrát docela lezly na nervy. Proto pro jednání doporučuji využít spíše kavárnu nebo ten nejzastrčenější kout restaurace. Udivilo mě také, že na výběr jsem k obědu měla pouze čtyři jídla na objednávku, což mi na seriózní restauraci nepřipadá jako seriózní výběr. Večer je podle internetu nabídka širší, proč tedy taková diskriminace poledních jídel?
Hodnocení
Z tohoto Gurmána jsem si kromě plného žaludku odnesla i studené nohy a nachlazení. Chladnější dojem nezměnilo ani výborné jídlo, kterému nebylo až na maličkosti co vytknout. Proto na Ještěd ano, ale pouze s teplými ponožkami na nohou. Za Gurmána tentokrát uděluji tři hvězdičky.