Hlavní navigace

Názory k článku K čemu je podnikatelům úřad práce, když máme rekordně nízkou nezaměstnanost?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 1. 2020 6:57

    Jitka_účto

    Ono se zdá, že toho ÚP nabízí dost. Opak je ale pravdou. Autorka článku správně upozornila, že vše je nenárokové a úřad posuzuje a rozhoduje individuálně o každém případu zvlášť. Z vlastní praxe vím, že dostat z úřadu nějaký příspěvek je v podstatě téměř nemožné. Pár příkladů: 1) příspěvek na dojížďku - ve chvíli, kdy v dané obci, odkud zaměstnanec dojíždí, staví občas nějaký autobus, příspěvek není poskytnut - doprava je zajištěná. Úřad nezajímá, že třeba přijedete hodinu před začátkem pracovní doby nebo půl hodiny po ní - prostě tam autobus jezdí a tečka. 2) příspěvek pro nově začínajícího OSVČ - mám klienta tesař / truhlář, který byl po škole na úřadu práce. Chtěl začít podnikat v oboru jako OSVČ a žádal si o příspěvek na vybavení dílny. Zamítnuto. Důvod - po tesařích a truhlářích je poptávka od zaměstnavatelů, tak ať se nechá zaměstnat. 3) příspěvek na mzdu pro osobu zdravotně znevýhodněnou - úřednice nám vysvětlila, ať žádost ani nepodáváme, že to je zbytečné. Že buď bude žádost úplně zamítnuta, nebo že poskytnou pouze omezený příspěvek na omezenou dobu - třeba jen na dva měsíce. Prý není vůle poskytovat příspěvky na mzdu, když je tak nízká nezaměstnanost. Takže taková je realita.

  • 23. 1. 2020 10:56

    Motýl Emanuel (neregistrovaný)

    Ale to mi přijde správné. Naopak by se všechny tyhle příspěvky měli zrušit, znám totiž x případů, kdy jsou příspěvky na vytvoření pracovního místa zneužívány pochybnými lidmi, jako příklad uvedu firmu, kterou vede manželka (dřív jí vlastnil manžel), ten má ale exekuce, tak dostala firma 180 tisíc na jeho zaměstnání v jeho minulé firmě kterou vlastní syn a vede manželka. A teď ta perlička, ta firma kromě pronájmu jednoho bytu nemá žádné příjmy a ta rodina reálně nevyvíjí podnikatelskou činnost, tak abych je dokázal nazvat podnikateli. Vydělávají si pokoutně melouchy v rámci obce.

    Samozřejmě chápu, že pokud se tyhle všechny pochybné dotace nezruší plošne, tak to bude jen horší. Otázka je zda někdy bude celoevropská vůle ten dotační bordel zrušit.

  • 23. 1. 2020 11:40

    Jitka_účto

    Já to nerozporuji, že jsou tyhle dotace v podstatě nesmyslné a měly by se zrušit. Jen jsem chtěla upozornit na to, že zdánlivě stát podporuje podnikatele a zaměstnance a dává jim příspěvky na kde co - ale je to jen blbnutí hlav voličům. Realita je někde jinde. A bohužel příspěvky dostávají Ti, co v tom umí chodit a ne ti, kteří by je opravdu potřebovali.

  • 23. 1. 2020 13:01

    bez přezdívky

    Tento zbytečný úřad stojí 1,2% mzdy každého pracujícího každý měsíc! A v této době, kdy nepracují pouze nezaměstnatelní a ti co nechtějí, Maláčová chce jejich rozpočet navýšit! Tož hospodaření státu.....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).