Češi si berou práci domů a místo odpočinku na obědě raději brouzdají na internetu, aby si vyřídili soukromou poštu. V odpoledních hodinách navíc více pracují a mnozí přestali chodit na oběd vůbec. Vyplývá to ze snímku pracovního času, který připravila technologická společnost truconneXion na základě průzkumu u dvou set firem.
Ve srovnání s minulostí se zvýšilo využití firemních počítačů po dvanácté hodině. Zaměstnanci mají tendenci i v době oběda trávit čas na počítači, i když spíše relaxací než prací,
říká Martin Hnízdil ze společnosti truconneXion.
Čtěte také: „Kancelářským krysám“ stačí voda z kohoutku, dělníci mají nárok na minerálku
Potvrzují se tak výzkumy portálu Profesia.cz, že až polovina Čechů si bere oběd do práce z domova, přičemž přibližně pětina zaměstnanců se nestravuje vůbec. Často si zaměstnanci nestíhají zajít na oběd, a proto je pro ně domácí strava výhodná,
uvádí Kateřina Jaroňová, marketingová ředitelka Profesia.cz.
Konzumovat oběd v práci, v horším případě ještě přitom vyřizovat práci, není podle psychologů dobrý přístup. Čas oběda má sloužit hlavně k odreagování, proto i odchod z pracovního prostředí je žádoucí. Odborníci zároveň upozorňují na kombinaci jídla a internetu. Souvisí to s nezdravým trendem tzv. multitaskingu, kdy se lidé snaží dělat několik věcí najednou a tím chtějí ušetřit čas. Produktivita tohoto druhu je ale pochybná, při konzumaci jídla klesá soustředění pozornosti a mozek jde do lehkého útlumu,
říká psycholog Michal Walter.
Češi se navíc více soustředili na práci v odpoledních a večerních hodinách. Stále více z nich se k pracovním aktivitám hlásí i z domova: Týká se to zejména menších firem do padesáti zaměstnanců, kde je kladen větší důraz na flexibilitu a výkon a zaměstnanci mají firemní počítače či tablety k dispozici i mimo firmu,
vysvětluje Martin Hnízdil.Ve sledovaném segmentu se pravidelná či příležitostná práce po 18. hodině týká každé druhé firmy.
Čtěte také: Za co můžete dát zaměstnanci okamžitě padáka? Čtěte příklady z praxe
Odborníci varují před situací, kdy se práce přes čas stává pevnou součástí životního stylu, narušují volný čas a dlouhodobě negativně ovlivňují pracovní výkon. Nadmíra přesčasů snižuje spokojenost pracovníka v osobním životě i v práci, a pokud tento stav trvá dlouhodobě, může se promítnout i do zdravotního stavu. Doporučují si proto přesně stanovit konec pracovní doby a plněné úkoly tomu časově přizpůsobit.