V Praze dnes otevírá nová Universita Caffe della Repubblica Ceca, která je patnáctou pobočkou celosvětové univerzitní sítě italské společnoti Illy. Univerzita se v Česku zaměřuje jak na profesionály, tedy majitele restaurací či kaváren a profesionální baristy, tak na širokou veřejnost, spotřebitele a konzumenty, respektive milovníky a milovnice kávy. Kurzy se navíc neorientují jen na přípravu a komnzumaci kávy, ale v horizontu několika měsíců bude na univerzitě možné studovat také kurz Úspěšná kavárna, komplexně zaměřený na kavárenský provoz – vedení kavárny, propagaci, účetnictví a vzdělávání personálu.
Odborníci se shodují, že až ze šedesáti procent se na výsledné kvalitě kávy podílí její příprava, což dodává vzdělávání na důležitosti. Espresso podávané v kavárnách a restauracích v Česku často zdaleka neodpovídá správné přípravě italského espressa, kdy se 6 až 7 g kávy zalije pouhými 30 ml vody o teplotě asi 90 stupňů C.