Hlavní navigace

Výzkum: Klíčem k úspěchu energetických společností jsou menší projekty a diverzifikovaný přístup

27. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek

Budoucnost velkých projektů energetických společností, je v období finanční krize nejistá, uvádí studie Ernst & Young, která se zaměřila na energetickou koncepci EU, která si předsevzala do roku 2020 jednu pětinu energie z obnovitelných zdrojů.

Pokud v rámci cíle energetické koncepce EU má být do roku 2020 vyráběna jedna pětina energie z obnovitelných zdrojů, budou se muset energetické společnosti zaměřit na menší projekty a decentralizované technologie. V současné finanční krizi společnosti totiž jen obtížně seženou 500 miliard eur, které by podle našich propočtů byly pro realizaci těchto projektů potřeba, uvedl Helmut Edelmann, ředitel centra Ernst & Young pro sektor energetiky a veřejných služeb. Podle Edelmanna bude pro ty podniky, které jako první zaznamenají změnu na trhu, tato situace znamenat velkou výhodu. Klíčem k úspěchu je podle našeho názoru nasměrovat investice do budování infrastruktury, která bude podporovat výrobu energie v malých, decentralizovaných zdrojích využívajících větrnou nebo sluneční energii či biomasu. To bude vyžadovat diverzifikovaný přístup a flexibilitu, doplnil Edelmann.

V rámci energetické koncepce si ČR předsevzala, že by do roku 2010 chtěla zvýšit podíl svých obnovitelných zdrojů na energetické bilanci na 8% úroveň. V současnosti jsme na úrovni, která mírně přesahuje 6%, uvedl pro server Podnikatel.cz Jakub Kašpar, tiskový mluvčí ministerstva životního prostředí.

Jak se snaží zvyšovat využití obnovitelných zdrojů samotné firmy? Obnovitelné zdroje jsou jedním z velkých témat, kterým se RWE věnuje velmi intenzivně v rámci celého koncernu, uvedl pro server Podnikatel.cz Pavel GrochálRWE Transgas s tím, že se společnost zavázala do této oblasti investovat v příštích letech miliardy eur a připravuje i výstavbu větrných elektráren.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).