Hlavní navigace

Názory k článku Knihobot láme rekordy. Lidé díky němu vydělají na přečtených knížkách

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 8. 2021 15:25

    Barbarka

    Ano, protoze nereknou, ze kdyz knizku prodaji za 50 Kc, nedostanete od nich ani korunu. Pri prodeji knizky za 75 kc (a to uz je dobre) dostanete cca 15 Kc (od tech 60 procent se odecita jeste 29 Kc).
    Svym zpusobem tak jde o podnikani podobne charite (pro majitele firmy). Lide mu zdarma venuji vetsinu jeho prodejniho zbozi - on vydelava, prodavajici dostanou naprosto smesny obnos - i pri prodeji skutecne velkeho poctu knizek ta castka odpovida zhruba cene jedne nove slusnejsi knihy v knihkupectvi.
    To, ze se nekdo rad zbavi knizek v knihovne, by bohuzel nemelo byt zamenovano s regulernim obohacovanim se na tom, ze tu antikvariatni trh zdegeneroval na uroven zastavarniku.

  • 15. 8. 2021 9:39

    Gazdos

    Trhknih je inzertní server. Je to tedy jako srovnávat cenu kůže a bot. Napadlo by Vás pod článek o tom, že někdo vyrábí boty za 3000 Kč psát: "Okrádačka, kůže stojí jenom 500 Kč" V Knihobotu za Vás vše zařídíme. Od dopravy k nám, přes popis, nafocení, skladování až po komunikaci se zákazníky, balení a dopravu. Pokud máte čas a chuť si to vše zařídít sám, tak Vás to přirozeně vyjde levněji. Může Vás to i bavit, jako třeba vaření, ale ne každý to tak má.

  • 15. 8. 2021 11:56

    Barbarka

    To, co popisujete a zduraznujete, je samozrejme velke plus a inovace firmy. I kvuli tomu vychazi rada PR clanku o vas a hodne lidi to zaujme.
    Nikdo nezpochybnuje, ze s prodejem mate naklady. Ovsem problem je, ze ta vase firma neplati za dodane zbozi, jako je to v profejnach jineho dortimentu (a take se musi uzivit, zaplatit pronajmy, zamestnance atd.). Vase firma pri prevzeti zbozi nezaplati dodavajicimu ani korunu, plati az dodatecne a jen zlomek z toho, zac zbozi proda.
    Pokud je vsechno tak super, jak je popsano (a novinari se bohuzel neptaji i na vznikle pochybnosti), nebylo by ferove tem, co vam knizky nabizeji a vy je schvalite (to pokladam za dulezity moment, chapu, ze ne vse se da prijmout) zaplatit pausalne za treba 50 dodanych kusu 500 kc (10 Kc za kus, to by asi firmu nemelo polozit, ne?) a pak z uskutecneneho prodeje poslat jeste to, co bylo zaplaceno zakaznikem za knizku navic?
    V tom bych videla ferovost. Ve zpusobu soucasnem ji naprosto postradam, i kdyz PR mate dobre, takze lide zjisti, ze ne vse je tak fajn, az kdyz sami vyzkousi. A pak je jim hloupe se ozvat.

  • 15. 8. 2021 12:31

    Gazdos

    V knižním byznysu je běžným zvykem, že knihkupectví nakladatelům platí až po prodeji zboží. Nominální hodnota naší marže na knihu je také srovnatelná s knihkupci a to máme s knihou více práce.

    Navíc je Vámi navrhovaný systém zálohy zbytečně složitý a spoustu zákazníků by spíše zmátl. Zatím se nám osvědčilo věci raději zjednodušovat než komplikovat.

  • 14. 8. 2021 11:02

    Barbarka

    Nápad skvělý, protože antikvariáty dávno ztratily své původni poslání - tedy vykoupit knížku a poslat ji dál za pár korun. Většina antikvariátníků zneužívá situace a chtějí jen knihy zadarmo, aby je vzápětí nacenili na přemrštěnou částku. Prodat knížky - i ty slušné, zachovalé - je prakticky nemožné. Zisk prodávajícího se pohybuje při plné objemné krabici v řádu desetikorun, zatímco zisk pro antikvariatnika je i u jednotlivych titulu min.100 procent. Ano - vím, režie, náklady na prodej… Ale jak to, že to dřív šlo?
    Knihobot má všude teď oslavné články. Přinesl změnu na tomto trhu, což je dobré. Ale. Pokud si myslíte, že třeba na70 knihách, které odsouhlasí, že jsou prodejné a můžete je dopravit, vyděláte aspon na večeři pro dva, budete spíš nemile překvapeni.
    V žádném tom článku se totiž neuvádí, že pokud vaše knihy prodají za 50 korun - nedostanete z prodeje ani korunu. A knih naceněných na 50 Kč a méně je u běžného prodávajícího, který “větrá” knihovnu, většina. Udávaný příklad prodeje knihy za 300 Kč v clanku je vzácnou vyjimkou, takových titulů má prodávající max.1 nebo dva, i kdyz dopraví do prodeje několik krabic skutečně slušných a ještě atraktivních knížek.
    A tak vlastně dopravite do prodeje nekomu zbozi, ktere jini obchodnici (s jinym sortimentem) musi nakupovat. Vy to darujete zdarma. Pokud z udávaných prijatych 2000 knížek denně, je ohodnoceno na 50 Kč (a méně) tři čtvrtiny titulu, dá se lehce spočítat denni zisk pro firmu (cca 75 tis.Kč ). Ano, nabídne vám dopravu knih zdarma přes Zasilkovnu nebo v pripade velkeho mnozstvi knizek s vysokym potenciálem prodeje, neposle kuryra, jak se vsude papouskuje, ale DHL. Takze pred tim stravite celkem znacný dalsi cas na tom, abyste knizky zabalily tak, aby se neposkodily (investujete nejen cas, ale i obalovy material) . A za to odhadem casem dostanete na ucet dohromady mozna 300-500 Kc. Podnikatelsky zamer je to skvely, pro prodavajici vsak zadna pozitivni zmena v tom, ze by za knizky, do kterych investoval sve penize, dostal dustojnou odmenu.
    A jak vyplyva z clanku, zmena nenastala ani pro nekoho, kdo se zbavuje pozustalosti a rad by treba nejake penize z toho ziskal. O takové knizky zajem neni, na tech se rychle totiz nevydela…

  • 15. 8. 2021 9:26

    Gazdos

    Dobrý den, průměrná realizovaná cena knihy se u nás pohybuje podle ročního období od 150-180 Kč. Průměrná odměna dodavatele za "dávku" je přes 2000 Kč. Doufáme, že z našeho ceníku je zjevné, že o knihy pod 50 Kč nemáme vůbec zájem, protože jsou pro nás ztrátové. Přestože z Vašeho pohledu je máme zadarmo, tak náklady na jejich zpracování jsou vysoké a hlavně obvykle zůstanou ležet ve skladu, protože je nikdo nekupuje. To je i důvod proč na první pohled vypadá, že takových knihy máme hodně. Zkrátka tam zůstanou zatímco ty ostatní se rychle prodají.

  • 15. 8. 2021 11:25

    Barbarka

    Z vaseho ceniku neni jisteho mnoho, i kdyz chapu, ze musite svoji strategii obhajovat. Clovek vam nabidne knizky, vy je dejme tomu schvalite. A zakaznik vam je dopravi. Vubec nevi, ktera knizka bude jak ocenena, de facto vam vypisuje bianco sek. Je samozrejme, ze i ve vasem zajmu je prodat tu knizku co nejdraz, protoze cim vic penez, tim vetsi zisk. Premrstena cena u rady knih ale pro prodavajiciho (toho puvodniho) neni vubec zarukou, ze i jemu se aspon neco z puvodne vynalozene castky za porizeni knizky vrati. A ceny postupne klesaji, jak uvadite, coz znamena, ze puvodne podle vas draha knizka nakonec klesne na tech 50 Kc a puvodni prodavajici nedostane nic.
    V jinem rozhovoru jste uvadel, ze jste driv knihy jezdil vykupovat a prodavajicim jste platil a ze vas zamer je, platit jim dustojnou castku. Tak ted je to dotazene ab absurdum. Dostanete objem zbozi zadarmo, uvedete cenu a v prubehu tydnu a mesicu zaslete tomu, kdo vam to zbozi zadarmo propujcil, absolutni smesnou castku. (desetikoruny, v nejlepsim pripade stovky). Cena knih, kterou uvadite v tomto prispevku, ze je prumerna, mozna odpovida stavu na zacatku, kdy cenu za knizku umyslne prepalite. Samozrejme, obcas si knizku i za techto podminek někdo rad koupi (zvlast pokud ji dlouho shani), to nepovazuju za nic negativniho. Ale zpusob obchodovani s temi co vam knizky davaji (a vlastne si je, pokud nesouhlasi s cenou, kterou zjisti az po predani knih k vam, uz ani nemuze vzit zpatky), ten tedy nepovazuju za ferovy.
    Jestli nekdo vydelal 2000, tak leda ze rusil vlastni male knihkupectvi, urcite ne “zbytne” knizky z domaci knihovny, tomu opravdu pri nastavene politice vykupu/darovani knizek neverim.

  • 15. 8. 2021 12:39

    Gazdos

    Škoda, že to nerozdělujete na body, aby se dalo reagovat snadněji. Padlo docela dost tvrzení, které asi neuvedu na pravou míru, protože je toho moc.
    1) Psal jsem "průměrná realizovaná cena", tedy cena za kterou se kniha prodá.
    2) Průměrný výdělek 2000 na dávku. Je za průměrnou dávku, tedy za 20-30 obyčejných knih z posledních 20 let.

    Nicméně zjednoduším to:
    Protože prodáme jen to, co nám lidé do prodeje dají, tak je v našem nejhlubším zájmu, aby tito lidé byli spokojení a dali k nám knihy i příště a poradili to i svým známým.

  • 15. 8. 2021 13:20

    Barbarka

    Za 20,30 dodanych knizek by vami udavana cena , kterou vyplatite prodejci musela odpovidat vydelku 100 kc u kazdickeho kusu (prodejni cena kazde knizky by musela byt pres 200 kc a nesnizit se, tedy kniha by se musela ihned prodat). To by znamenalo, ze vam doda v takove varce prodavajici jen bestsellery - a o tom se da dost pochybovat.
    Chapu, a pisu to tu vyse, ze je i ve vasem zajmu prodat co nejdraz. Ale stejne tak chapu, ze klidne cenu knizky srazite na 50 Kc. Ucelem je ji prodat, tomu rozumim. Jen nerozumim tomu, proc za to nedostane prodavajici pak (vlastne vubec) nic. Vy ten zisk, byt minimalni, mate vzdy zaruceny, pro dodavatele je to sazka do loterie. Absolutne prodelecna. Jak pisu, kdyby vsichni prodavajici byli tak uspesni, jak popisujete, urcite by nebyl pro firmu, ktera se chlubi podnikatelskymi uspechy, problem vyplatit pri prevzeti knizek akespon ten zakladni pausal, co jsem nastinila vyse - vzdyt pisete, jak se vzdy dobre ty knizky prodaji a lide maji v prumeru 2000 za tech 20, 30 kousku. Vyplatit jim tedy petistovku pausalem by nemelo byt problemem ani administrativnim, ani ferovopodnika­telskym. Hacek je v tom, ze na tu petistovku se vetsina tech lidi, a to jeste v rozmezi nekolika tydnu, spis ani nedostane (a to pri vetsim poctu odevzdanych knih nez uvadite).
    Pokud zjistim, ze se mylim, rada vas budu se stejnou urputnosti hajit a prosazovat .

  • 15. 8. 2021 14:17

    Gazdos

    V těch výpočtech se mýlíte. Psal jsem, že průměr se pohybuje 150-180. To nejsou bestsellery, ale obyčejné knihy. A taky to znamená, že to není cenový strop. V běžné dávce 20-30 se většinou objeví i dražší knihy, od toho je to průměr. U takových knih je pak dodavatelův podíl mnohem vyšší a snadno se to na těch 2 000 Kč dostane. Navíc velmi rychle, protože ty dražší knihy se prodají takřka okamžitě.

    Zkuste vygooglit recenze zákazníků. Kdyby byli naši dodavatelé nespokojení, tak by se k nám nikdy tolik knih nedostalo. Váš návrh samozřejmě finančně není problematický vůbec, administrativně už je to horší (každým další krokem v procesu se zkrátka zvyšuje komplexita), ale hlavně jste první člověk, co něco takového navrhl.

    Nemusíte k nám knihy dávat, nemusíte nás ani hájit a prosazovat. Stačí nám nepodsouvat věci, které nejsou pravdivé, když jste to ve skutečnosti vůbec nezkusila.

  • 15. 8. 2021 14:25

    Lady Giga

    Recenze zákazníků

    Eshop a výdejna knihobot je dobrý nápad, který oprašuje jakoby mrtvý koncept antikvariátů v moderním provedení s pro mě tedy rozhodně lepšími parametry výkupu dočtených knih. Bohužel musím ubrat tři hvězdy a to za 1) za podle mne nedomyšlený výkup knih. Když přijdete na jejich pobočku prodat / přidat knihy do komise není tu v základu udělán žádný seznam titulů, které jste přinesli. Přitom by stačilo udělat databázi, napojenou na internet, která by podle ISBN dokázala danou knihu dohledat a přiřadit k zákazníkovi. Chápu, že toto nelze dělat u velkých výkupů, ale aspoň u menšího počtu by toto myslím bylo možné a proveditelné. Vyjma tedy speciálních titulů bez ISBN 2) Prodejní cena je stanovena knihobotem. Dále ale už nesedí to, že dostanete 60% z prodejní ceny dané knihy. Jednak proto, že je zde manipulační poplatek 29kč a jednak o výpočtu. Záleží totiž jestli se nejdřív odečte manipulační poplatek a poté z výsledné ceny vypočítá 60% a nebo se vypočítá 60% prodejní ceny a poté se odečte manipulační poplatek. Zde dochází u dražších titulů k rozdílům při různém výpočtu výsledné ceny pro prodávajícího. Kupující platí stejně, jen knihobot vydělává více. Navíc pokud byste chtěli svou knihu zpět musíte zaplatit poplatek 100kč, který samozřejmě u levnějších titulů je někdy i několikrát vyšší než prodejní cena. 3) A v neposlední řadě se nevyplatí vůbec sem dávat low cost knihy z důvodu manipulačního poplatku a postupného snižování ceny knihobotem. Může se vám stát, že se sice vaše kniha prodá za 50kč, ale díky matematickému výpočtu dostanete pouze 1kč. Což je matematicky správně podle podmínek knihobotu, ale ve výsledku to dělá 2% prodejní ceny. No posuďte sami přikládám upravenou fotku z komise. Asi takto Knihobot doporučuji na lepší, vzácnější a dražší tituly pro prodej, ale u knih s cenou okolo 100kč a nižší extrémně nedoporučuji. Jinak průměrná prodejní cena jako u prodejce byla zhruba v čistém 41,29% pokud vezmu v potaz všechny prodané tituly. U dražších titulů se to pohybovalo okolo 54,2%. Toto je můj poznatek co se týče prodeje na knihobotu.

  • 15. 8. 2021 14:50

    Gazdos

    Tohle jsem už předchozích příspěvcích vysvětlil pane bez přezdívky:)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).