Hlavní navigace

Názor k článku Knihobot láme rekordy. Lidé díky němu vydělají na přečtených knížkách od Barbarka - Nápad skvělý, protože antikvariáty dávno ztratily své původni...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 8. 2021 11:02

    Barbarka

    Nápad skvělý, protože antikvariáty dávno ztratily své původni poslání - tedy vykoupit knížku a poslat ji dál za pár korun. Většina antikvariátníků zneužívá situace a chtějí jen knihy zadarmo, aby je vzápětí nacenili na přemrštěnou částku. Prodat knížky - i ty slušné, zachovalé - je prakticky nemožné. Zisk prodávajícího se pohybuje při plné objemné krabici v řádu desetikorun, zatímco zisk pro antikvariatnika je i u jednotlivych titulu min.100 procent. Ano - vím, režie, náklady na prodej… Ale jak to, že to dřív šlo?
    Knihobot má všude teď oslavné články. Přinesl změnu na tomto trhu, což je dobré. Ale. Pokud si myslíte, že třeba na70 knihách, které odsouhlasí, že jsou prodejné a můžete je dopravit, vyděláte aspon na večeři pro dva, budete spíš nemile překvapeni.
    V žádném tom článku se totiž neuvádí, že pokud vaše knihy prodají za 50 korun - nedostanete z prodeje ani korunu. A knih naceněných na 50 Kč a méně je u běžného prodávajícího, který “větrá” knihovnu, většina. Udávaný příklad prodeje knihy za 300 Kč v clanku je vzácnou vyjimkou, takových titulů má prodávající max.1 nebo dva, i kdyz dopraví do prodeje několik krabic skutečně slušných a ještě atraktivních knížek.
    A tak vlastně dopravite do prodeje nekomu zbozi, ktere jini obchodnici (s jinym sortimentem) musi nakupovat. Vy to darujete zdarma. Pokud z udávaných prijatych 2000 knížek denně, je ohodnoceno na 50 Kč (a méně) tři čtvrtiny titulu, dá se lehce spočítat denni zisk pro firmu (cca 75 tis.Kč ). Ano, nabídne vám dopravu knih zdarma přes Zasilkovnu nebo v pripade velkeho mnozstvi knizek s vysokym potenciálem prodeje, neposle kuryra, jak se vsude papouskuje, ale DHL. Takze pred tim stravite celkem znacný dalsi cas na tom, abyste knizky zabalily tak, aby se neposkodily (investujete nejen cas, ale i obalovy material) . A za to odhadem casem dostanete na ucet dohromady mozna 300-500 Kc. Podnikatelsky zamer je to skvely, pro prodavajici vsak zadna pozitivni zmena v tom, ze by za knizky, do kterych investoval sve penize, dostal dustojnou odmenu.
    A jak vyplyva z clanku, zmena nenastala ani pro nekoho, kdo se zbavuje pozustalosti a rad by treba nejake penize z toho ziskal. O takové knizky zajem neni, na tech se rychle totiz nevydela…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).