Hlavní navigace

Komplikace se školkovným pro zaměstnance končí

21. 5. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Novela, která má přinést novou úpravu maximální možné částky školkovného hrazeného zaměstnavatelem za zaměstnance, brzy završí legislativní proces.

Konečně se napraví potíže s úhradou za využití předškolních zařízení pro děti zaměstnanců. Přinesla je nová úprava konsolidačního balíčku. Nyní nastává změna a dobrou zprávou je, že na základě přechodných ustanovení bude využitelná po celé zdaňovací období roku 2024. Částka školkovného bude u zaměstnanců omezena stanoveným maximem.

školení říjne - dph

Co se dozvíte v článku
  1. Firemní školky zkomplikoval konsolidační balíček 
  2. Náprava se blíží
  3. Ocenění nepeněžního příjmu zaměstnance
  4. Ocenění školkovného v praxi
  5. Daňový, nebo nedaňový náklad zaměstnavatele?

Firemní školky zkomplikoval konsolidační balíček 

Od roku 2024 byla zrušena sleva na dani za zaplacené školkovné. Zde byla obsažena i definice „předškolního zařízení“ (registrované předškolní zařízení zřízené podle zvláštního zákona, typu mateřské školky, dětské skupiny nebo provozované na základě živnostenského oprávnění). Z toho důvodu se pro daňové účely zavedl nový pojem, a to „zařízení péče o děti předškolního věku“, který je dokonce širší. Zahrnuje i vlastní zařízení zaměstnavatele či zařízení provozované jinými subjekty.

Potíž ale nastala s oceněním příjmu zaměstnance v podobně možnosti takové zařízení využít. Měsíční úplata za dítě zde může být poměrně vysoká, a pokud ji za zaměstnance uhradí zaměstnavatel, jedná se o zdanitelný příjem zaměstnance. Ten může být za určitých podmínek od daně osvobozen, avšak je tu potíž s omezením osvobozeného příjmu do limitu poloviny průměrné mzdy. A právě toto by bránilo umísťování dětí do těchto zařízení. Bylo by zkrátka pro zaměstnance moc drahé.

Náprava se blíží

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Dagmar je redaktorkou Podnikatel.cz a ve svých článcích se zaměřuje na oblast mzdového účetnictví a personalistiky. Mzdové účetní pravidelně školí a poskytuje rady v odborné poradně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).