Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v minulém roce provedla kontrolní akci, jejímž cílem bylo prověřit, zda provozovatelé společného stravování nepoužívají k přípravě pokrmů přepálené fritovací oleje a tuky vykazující vysoký stupeň tepelného rozkladu.
Šlo zejména o restaurace a provozy rychlého občerstvení. Při akci inspektoři hodnotili bezpečnost fritovacích olejů a stav fritovacích zařízení v celkem 77 provozovnách společného stravování a posoudili zde 93 vzorků fritovacích olejů.
Výsledky kontrol jsou tristní
Na základě kontrol vyšlo najevo, že v každé čtvrté kontrolované restauraci nebo rychlém občerstvení jsou používané fritovací oleje nevhodné k lidské spotřebě.
U celkem 26 % kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje, když na základě senzorického hodnocení (vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků atd.) a laboratorního stanovení tzv. polárních látek (TPM) a polymerních triacylglycerolů (PTG) vyhodnotili oleje jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů,
popisuje mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Jaké další prohřešky podnikatelů v gastro byznysu kontroloři Státní zemědělské potravinářské inspekce v loňském roce odhalili, si přečtěte v článku Myší trus, plíseň a špína. Tady jsou odstrašující případy gastro byznysu
Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami
Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty.
Nahlédněte do fotogalerie, která prozradí, v jakém stavu kontroloři používané fritézy nacházeli.