Koučink může zvýšit produktivitu vašeho zaměstnance

15. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek

Nezávislá organizace EMCC (European Mentoring & Coaching Council – Evropská rada pro mentoring a koučink) prezentovala výsledky průzkumu, jež se zaměřoval na aktuální situaci využití metody koučinku jako nástroje pro rozvoj lidských zdrojů. Tuto metodu začínají ve vyšší míře využívat i české podniky.

Organizace EMCC provedla průzkum, který se zaměřoval na zjištění využití koučinku jako nástroje rozvoje lidských zdrojů. Shrnul také dosavadní zkušenosti firem s nabízenými službami koučinku a snažil se analyzovat přínosy, jež může firmě přinést. Do průzkumu se zapojilo 45 společností různých velikostí i zaměření. Výsledky hovoří o tom, že se koučink začíná standardně objevovat i v českých firmách a využívají ho malé, střední i velké podniky. Ze srovnání státní správy a soukromého sektoru vyšly jednoznačně vítězně soukromé firmy, které chtějí své zaměstnance rozvíjet moderními metodami.

Koučink je nejčastěji využíván vrcholovým a středním managementem pro dosahování obchodních cílů. V České republice je zvykem si na koučink nejdříve najímat externí pracovníky a pak teprve budovat kouče mezi vlastními manažery. Podle studie se v následujících dvou letech dá očekávat nárůst využití tohoto prostředku rozvoje lidských zdrojů. Firmy se podle výzkumu více zaměří i na kariérní a týmový koučink. V popředí zájmu budou i nadále vedoucí pracovníci. V Česku tyto služby poskytuje zhruba 200 lidí. S rostoucím zájmem se dá očekávat další zvyšování tohoto počtu a zkvalitňování poskytovaných služeb i rostoucí konkurencí mezi kouči.

Na toto téma proběhne i 15. konference EMCC, která se bude konat 4. – 6. prosince v Praze. Během konference se budou demonstrovat metody a představovat případové studie z praxe.

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).