Hlavní navigace

Krása starých faktur. Podívejte se, jaké dokumenty se používaly před sto lety

Dnes
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnes už se tištěné faktury moc nenosí, většinou vám přijde příslušný dokument v elektronické podobě. Před pár lety to ale byla ještě běžná záležitost. A ještě starší faktury dnes připomínají nadneseně umělecké dílo. Podívejte se, jak vypadaly některé z nich.

Dnes najdete na fakturách většinou jen logo. Na přelomu 19. a 20. století se ale řada firem chtěla pochlubit, jak rozsáhlé mají provozy a co jim všechno patří. Na dokumentech z té doby proto najdete idealizované kresby jednotlivých provozů.

Idealizované proto, protože třeba textilní společnosti měly hned několik poboček většinou v regionu, kde působily. Na fakturách si nechaly ale zvěčnit všechny továrny tak, jako kdyby stály hned vedle sebe. Stejně tak se společnosti často chtěly pochlubit, že mají nějaké ocenění. Třeba z výstav. Zvlášť ceněné bylo to od státní moci.

Postupem času se ale dokumenty zjednodušovaly víceméně do současné podoby a už od dvacátých let na fakturách často najdete jen loga doplněná adresou a dalšími kontaktními údaji.

Podívejte se, jak některé doklady z té doby vypadaly.

Autor článku

Kolektiv autorů serverů Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).