Až na několik desítek tisíc korun si mohli přijít kuchaři za minulého režimu. Suroviny kradlo až 70 procent z nich. Mezi běžné praktiky patřil například třikrát použitý olej, mléko nastavované vodou, nebo vejce ředěné mlékem. Dnes je situace jiná, tvrdí to alespoň šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada Radek David. V současnosti podle něj krade nebo podvádí se surovinami “pouhých” 30 procent kuchařů.
Jak David dále dovává, mezi nejběžnější praktiky kuchařů za minulého režimu patřilo vykrajování masa. Hostům potom na talíři místo 150gramového řízku přistál stogramový. Kuchaři pak maso prodávali zpět řezníkům, nebo je prodávali dál v restauraci a dělili se s číšníky. Šetřilo se se zeleninou, mlékem, vejci, v podstatě se všemi surovinami, které se daly prodat. V minulém režimu se obchodovalo prakticky se vším a všude, kuchaři nebyli jiní,
řekl Radek David.
V některých provozech tyto praktiky přetrvaly dodnes, jde zejména o školní jídelny, vývařovny a velké hotely. Šizení se dnes děje i v obchodech. Jak upozornila Vitalia.cz, potraviny mají dnes často nižší gramáž než v minulosti, cena je však stejná nebo dokonce i vyšší: V roce 2007 jsme kupovali velké balení Lipánka v kelímku, který vážil 140 g, dnes už má jen 130 g,
komentovala situaci Kateřina Čepelíková, redaktorka serveru Vitalia.cz.
Podle ní se hrátky s čísly nejvíce dotýkají sladkých tyčinek a sušenek. Stejně jako Lipánek zhubnul, i tatranky od Opavie zeštíhlely. Ke změně velikosti došlo z důvodu technologického, a to v souvislosti s výměnou hydrogenovaných tuků a odstraněním nezdravých TFA,
řekla serveru Vitalia.cz Jaroslava Hájková ze společnosti Mondelez, vlastníka Opavie.
Čtěte více na Vitalia.cz: Jídlo v akci? Často jen trik s menší hmotností
Jak připomněla Čepelíková, změnu gramáže zákazníci často ani nezaregistrovali. Proběhla totiž již v roce 2008, kdy tatranky zeštíhlely z 50 g na 47 g. Tehdy naši pozornost od změny váhy odvedla kampaň, která informovala spotřebitele o tom, že tatranky už neobsahují ztužené tuky. Tatranky tedy možná stojí stejně jako před pěti lety, ale rozhodně jsou lehčí,
uzavřela Kateřina Čepelíková z Vitalia.cz.