Restaurace: Enzian
Lokace: Pec pod Sněžkou
Typ: Krkonošská a staročeská kuchyně
Pro premiérový Gurmán jsme si zajeli polechtat jazýčky do restaurace Enzian, která se nachází v Peci pod Sněžkou. Tato vyhlášená restaurace v původním krkonošském stylu se nese v duchu typické české kuchyně se zaměřením na pokrmy horalů zdejšího kraje, opomenuta ale není ani současná mezinárodní gastronomie.
Jídelníček
Česko-německý jídelní lístek nabízí krkonošské a Enzian speciality, lahůdky z udírny, zdraví ze zahrádky s čerstvou zeleninou a bylinkami (které přímo před vámi v létě trhají na své zahradě) i sladký závěr.Top položky:
Předkrm: štrúdl s uzeným lososem a grilovanou cuketou
Prověřené hlavní chody: steaky s houbovou omáčkou z krkonošských hub, dýňové rizoto nebo jehněčí
Z udírny: sušená roštěná podávaná se sušenými rajčaty, rozmarýnovým olejem, sýrem Pecorino
Dětské menu: obsahovalo nabídku tří druhů jídel za cenu kolem 55 Kč, jinak připraví jakékoli jídlo pro dítě s poloviční porcí
Objednávka:
- neodolala jsem česnekačce speciál (49 Kč),
- neodřekla jsem si nabízenou novinku – salát z pečené červené řepy se zakysanou smetanou a grilovaným česnekem marinovaným v redukci z balzamicového octa (71 Kč),
- a nakonec klasiku – Krkonošský oheň z vepřových medailonků s pikantní smetanovo-cibulovou omáčkou (192 Kč)
Provozujete restauraci či kavárnu?
Rádi byste ji podrobili našemu testu? Napište nám na adresu: redakce@podnikatel.cz
Přijedeme, ochutnáme a ohodnotíme. Můžete od nás získat ocenění ve formě gurmánovských hvězdiček, které si můžete umístit na vaše webové stránky.
Na objednávku tu čekáte déle, než chcete, ale jakmile jídlo donesou na stůl, vše zlé je zapomenuto a vy se radujete z toho, na čem je jídlo servírované (většinou na dřevěném „pérkýnku“), ale také jak nápaditě je připravena příloha a obloha.
V běžných restauracích se setkáváte s pojmem česnečka, jenže až právě zde si můžete objednat česnekačku speciál. V čem je rozdíl? Už jen v tom, že vedle polévky, která obsahuje nejen dostatek česneku a celestýnských nudlí, dostanete na talířku opečený chléb s uzeným masem z udírny nakrájeným na nudličky a posypaný sýrem.
Výbornou chutí mě překvapil salát z červené řepy doplněný čerstvými bylinkami, kterému by neodolal ani zapřísáhlý odpůrce zeleniny a zvláště červené řepy. A Krkonošský oheň, tak na ten obzvláště pozor. Sice nikdy nezklame, ale také pořádně podráždí chuťové pohárky. I proto ho samotná roubenka doporučuje zalít dobře vychlazeným pivem.
Chtěla jsem vše zakončit sladkým závěrem – neodolatelnými tvarohovými tašničkami. Ale už se do mě nic nevešlo. Tak snad příště.
Obsluha
Byla zde jediná servírka, která mezi obsluhováním dvou stolů stačila zvládnout velký vánoční úklid baru. Enzian jsme totiž navštívili tři dny před Vánoci. I přes velké pracovní nasazení byla ke svým hostům velmi vřelá a ochotná, ráda poradila při výběru a byla i vždy po ruce.
Interiér restaurace
Vnitřnímu prostředí vévodí dřevo společně s kamenem a mnoha doplňky, připomínajícími kuchyň našich babiček a dávné potřeby místních horalů. Výzdoba určitě zaujme oči a její sledování tak zkrátí i čekání na objednávku.
Služby
Před restaurací jsou pouhá 4 parkovací stání, což je pro tak vyhlášenou restauraci rozhodně minusem. V zimní sezóně tu určitě nemáte šanci zaparkovat, takže musíte vyjet na parkoviště, které je 200 metrů vzdálené směrem do kopce. Doporučovala bych také rezervaci, pro svou vyhlášenost je roubenka často plně obsazena. Zajímavostí je, že večeři si zde můžete vychutnat až do 23 hodin a ani potom nemusíte příjemné prostředí opouštět. Stačí se přesunout do nového sklípku, kde naleznete nejen kvalitní vína ale i míchané nápoje, příjemnou muziku a menu vám upraví dle vašich požadavků. Sklípek lze samozřejmě pronajmout.
Hodnocení Gurmána
Enzian vás určitě nezklame, ale při častějších návštěvách zjistíte, že jídelníček je stále stejný, což mi ostatně potvrdila i samotná obsluha. Vadí rovněž maličkosti jako nedokonalé osvětlení či hlasitá hudba. Přesto mlsné jazýčky ošizeny nezůstanou a mohou si dopřát netradiční chutě v netradičním prostředí. Za to mu náleží čtyři Gurmánské hvězdičky.