Lehká jídla z drůbeže a hovězího masa, saláty a studené polévky patří podle Radka Šubrta, šéfkuchaře pražského hotelu Le Palais, k trendům letošní letní gastronomie. Mezi módní speciality letošní letní sezóny se pak řadí gazpacho, pečená prsíčka supreme z perličky s kaší z hrášku, restovanými houbami nameco a houbovou redukcí nebo dlouho dušený hovězí kužel se špenátem, řapíkatým celerem a bramborovou kaší s mladým pórkem. Mezi oblíbená letní vína patří ta růžová, a to nejen díky lehkosti, ale i nižšímu obsahu alkoholu. Mezi alkoholickými koktejly u Čechů vede v oblibě mojito.
Růžové víno neboli rosé je podle specializovaného portálu Svazu vinařů České republiky a Národního vinařského centra mezistupeň mezi červeným a bílým vínem, který se připravuje z modrých hroznů. Kvalitní růžové víno musí být připraveno z vyzrálé suroviny nejlépe v kategorii pozdního sběru a mít dobrý minerální podtext s pevnou kořenitostí v dochuti,
tvrdí vinaři.
Růžová vína mají v Česku také svoji specializovanou mezinárodní soutěž – Jarovín Rosé. Titul Champion si odsud v březnu letošního roku odneslo Vino Hort za Cabernet Sauvignon rosé 2007, pozdní sběr. O Zlatou medaili se podělilo Nečas Průdek-sdružení Vinařů z Rakvic za Merlot Rosé 2007, pozdní sběr, s Janem Plačkem Moravské Bránice, za Frankovku Rosé, 2007 a s SOŠV a SOUZ Valtice za Grapes Pink (Frankovka a Modrý Portugal), 2007.
Čtěte nezávislá hodnocení restaurací na business serveru Podnikatel.cz.