Liberec je poměrně velké a známé město na severu Čech. Poblíž centra nabízí návštěvníkům velkou zoo kvalitně vybavenou různými živočišnými druhy. Právě tou se nechali inspirovat zakladatelé Zoo 1320 Restaurant. Nejenže se restaurace nachází pár metrů od ní, při výhledu z velikých okem můžete také sledovat nápaditou a tématicky laděnou výzdobu hezkého parku, v němž se nachází. Jídla jsou zde velmi chutná a své požadavky zde uspokojí i náročnější strávníci, kteří od jídelníčku očekávají originalitu. Kromě klasických jídel zde najdete i menu pro děti nebo nabídku mas z Jižní Ameriky. Jídla jsou podávána ve 200 a 400 gramových variacích. Pokud se zde rozhodnete poobědvat, na místě je určitě si zajistit rezervaci. Restaurace je sice velká, o návštěvníky ale nemá nouzi. Jelikož je rozdělena na kuřáckou a nekuřáckou část, často je cílem výletních rodinných výprav, které se chtějí posilnit před návštěvou nedaleké zoo.
Objednávka
- Vepřová panenka s bylinkami na slaninovo-cibulovém podkladu (185 Kč)
- Restované brambory s bylinkami (28 Kč)
- Pangas v mandlích obalený s bylinkovým máslem (155 Kč)
- Grilovaný banán s karamelovou smetanou (55 Kč)
- Čokoládový dort z belgické čokolády, provoněný mandlovým likérem s vanilkovým krémem (59 Kč)
- Na zapití neperlivá voda (25 Kč)
- Káva Corsiny café Esclusivo Columbia (38 Kč)
Pokud jste typ, který oceňuje estetické trendy moderní gastronomie, vaše oko si zde přijde na své. Kuchař jídla na talíři krásně aranžuje a výsledek připomíná voňavé umělecké dílo. Upřednostňujete-li spíše „plný talíř“, bude se vám tady zdát možná trochu prázdný. Podle mého názoru se však na talíř dlouho dívat nedokážete, neboť krmě vás svou vůní brzy přiměje otestovat, jestli je jídlo stejně dobré, jak vypadá. Po prvním soustu vepřové panenky jsem až slastně přivřela oči, protože chuť, ač výrazná, byla dokonalá. Kombinace s bylinkami a slaninovo-cibulovým základem mě brzy zbavila jakéhokoli dalšího okukování interiéru a já se pro tu chvíli omezila pouze na roli hladového konzumenta. Za chutí masa nepokulhávaly ani restované brambory, které nepotřebovaly žádné další ochucení.
Pangas obalený mandlemi mi sice připomněl, že na stole je ryba, ale chutí úspěšně sekundoval vepřové panence. Ač jsem se asi prohřešila v otázce etikety, neodpustila jsem si neochutnat. Mandle jídlo příjemně zjemní a ve výsledku kuchař asi ani nepotřeboval mnoho dalšího koření, aby dosáhl dalšího lahodného výsledku.
Po hlavním jídle jsem jsme i s mou spolustrávnicí potřebovaly chvíli na oddech. Tu jsme věnovaly zajímavé nabídce dezertů. Můj grilovaný banán s karamelovou smetanou mě trochu překvapil. Tím, že se griluje i se svou slupkou, ke zvláštní změně chuti nedojde. Je to prostě ohřátý banán okrasně přelitý karamelem servírovaný s kysanou smetanou. Vina však nemusí být na straně dezertu, ale v mých pomýlených představách.
Mnohem lepší dojem zanechal čokoládový dort. Ač je v něm poměrně dost zastoupeno těsto, má výbornou chuť. O výkřicích chuťových pohárků nad krémem a kousky belgické čokolády ani nemluvě. Talíř s dortem je zdoben vanilkovým krémem.
Obsluha
V restauraci obsluhuje mladý personál, který se dost často zajímal, jestli nám něco nechybí. Kromě hlavního jídla, na které jsme čekaly kolem půl hodiny, což bylo ale vzhledem k zaplněné restauraci přijatelné, nám obsluha všechna přání plnila velmi svižně.
Interiér
Vnější prostředí, ve kterém se restaurace nachází, není to jediné, co je na ní originální. Design interiéru vás bude ještě dlouho po příchodu nutit se zde rozhlížet. Je laděný do černé s béžové, s oživujícími barevnými prvky. Stojí zde i několik soch zastupujících moderní umění. Jelikož je restaurace často navštěvovaná rodinami s dětmi, je pro ně zřízen i dětský koutek vybavený mimo jiné i Playstationem a televizí s dětskými kanály. Pro děti je k dispozici i dětské hřiště přímo v parku pod restaurací. K poslechu hraje hudba z reproduktorů, která by mohla být možná tišší. Na klidu nepřidají ani malé ratolesti, které občas proběhnou mezi stoly, proto je prostor spíš než pro obchodní jednání vhodnější k pěstování neformálních vztahů, ke zmíněným rodinným návštěvám nebo prostě setkání přátel. Restaurace disponuje také hezkou letní terasou, ze které si krásný výhled na travnatý park v pozadí s historickými budovami Lidových sadů užijete ještě lépe než zpoza velkých oken.
Služby
Kromě pokrmů z jídelního lístku nabízí restaurace denní menu, na kterém je vidět kuchařova snaha je ozvláštnit. Místo klasického „vepřa, knedla, zela“ jsou zde v denní nabídce například lasagne s masovým ragú nebo penne se sušenou šunkou v bylinkové omáčce. Otevírací doba je od pondělí do soboty v rozmezí 11 až 23 hodin, v neděli pouze do 20 hodin. Kromě kulinářského zážitku se zde mohou konat společenské akce, na objednání personál připraví i rautové občerstvení. Pro hosty je zde zřízeno i parkoviště a těm, kteří auto nemají, staví přímo před restaurací tramvaj č. 2 a 3.
Jakou preferujete kuchyni?
Hodnocení Gurmána
Návštěva restaurace Zoo 1320 mi přinesla příjemný zážitek nejen v podobě plného břicha, které jsem si nakonec odnášela právě do nedaleké zoo. V brzké době si jistě udělám čas, abych sem znovu zavítala a nestihnu-li to před zimou, určitě si na jaře nenechám ujít tu kouzelnou verandu. Interiér i kvalita poskytovaných služeb vás přesvědčí o tom, že dostáváte vše, za co jste si zaplatili. Tento prostor je schopen splnit i náročnější očekávání, a proto mu udělujeme pět Gurmánských hvězdiček.