Prognózy, že EET zlikviduje gastrobyznys v Čechách, se zřejmě nenaplňují. Podle aktuální analýzy společnosti Bisnode počet restaurací a hospod stoupá.
Elektronická evidence tržeb byla v České republice spuštěna v prosinci 2016. Právě gastrobyznys byl součástí první vlny EET. Krátce po spuštění nové povinnosti přinášel server Podnikatel.cz informace o podnicích a restauracích, které to raději vzdaly.
Více v článcích Stovky vesnických hospod už ukončily činnost kvůli #EET. Přestaly odebírat pivo nebo Stovky hospod končí kvůli #EET, pivovary navíc varují před další vlnou krachů
EET gastrobyznys v ČR nepoložila
Aktuální situace naznačuje, že elektronická evidence tržeb s gastrobyznysem u nás výrazně nezamávala. V České republice je 21 072 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Jedná se o nejvyšší počet za posledních devět let. V tomto období se počet restaurací zvýšil o více než 100 %.
Nejvíc, 2 471 firem, bylo přitom založeno v roce 2016, kdy byla spuštěna elektronická evidence tržeb (EET). Restaurace také výrazně přibývaly v následujících dvou letech, v roce 2017 jich vzniklo 2050 a o rok později 1613,
říká analytička Bisnode Petra Štěpánová a dodává: Rok 2018 byl rekordní v počtu zrušených restaurací, zaniklo jich 457. Pokud letos budou restaurační zařízení vznikat a zanikat stejným tempem jako v prvních pěti měsících, tak vznikne nejméně a zanikne nejvíce subjektů za posledních devět let.
Zákaz kouření a nedostatek lidí
Provozovatelé restaurací a hospod se museli vyrovnat nejen s elektronickou evidencí tržeb, hladký průběh podnikání jim neumožňuje ani situace na trhu práce, kdy je nedostatek pracovní síly. Další regulace pak přišla před více jak dvěma roky v podobě zákazu kouření. Zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, neboli tzv. protikuřácký zákon nabyl účinnosti 31. května roku 2017. I zákaz kouření uzavřel některé provozovny, ale jak čísla napovídají, není to důvod, aby se neotevíraly restaurace a hospody nové.
Mohlo by zaujmout: Kdo dohlíží na dodržování zákazu kouření a jaká je zkušenost restaurací?