Má obchodník kontrolovat kvalitu každé potraviny? Podle zákona ano

7. 8. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Podle současné legislativy za kvalitu zboží odpovídá ten, kdo jej uvádí na trh. Kdo to však ve skutečnosti je: výrobce, distributor nebo obchodník?

To, že se současná praxe opírá o vágní legislativní formulaci, se nelíbí českým nezávislým obchodníkům sdruženým v Asociaci českého tradičního obchodu (AČTO). Navíc tato problematika souvisí jak s dvojí kvalitou potravin, tak s připravovanou novelou zákona o významné tržní síle. 

V praxi to tedy funguje tak, že na trh uvádí zboží obchodník a tím pádem je plně zodpovědný za jeho nezávadnost a kvalitu. Podle Zdeňka Juračky, předsedy Asociace českého tradičního obchodu, není správné dělat obchodníka odpovědným za špatnou kvalitu nebo skrytou vadu výrobku, kterou nemá jakoukoliv šanci ovlivnit. 

Proti návrhu, který odpovědnost za složení výrobků přenáší na obchodníky, se ohradila také Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Ti argumentují například tím, že obchodníky nejsou pouze velké řetězce, ale i malé obchody v regionech. Pro maloobchodníka na venkově je tato povinnost téměř nesplnitelná a pokuta zcela likvidační. Jak bude malý obchodník prověřovat složení výrobku? Podle jakých kritérií?, ptá se generální ředitelka AMSP ČR Eva Svobodová. Více najdete v našem článku AMSP ČR: Odpovědnost za dvojí kvalitu výrobků by neměl nést obchodník 

Problém je především u značkových výrobků, kde je obchodník jen distributorem. Má snad obchodník šanci poznat, že koření obsahuje škodliviny nebo že nápoj slovutné značky má jiné složení, než deklaruje? ptá se Petr Morava, generální ředitel obchodní aliance ČEPOS a člen představenstva AČTO. 

Pokud kontrolní orgán odhalí na prodejně závadný výrobek, je za to postižen obchodník, který má v případě pochybností možnost vymáhat náhradu škody na výrobci či dodavateli. Takový spor pak často končí u soudu, táhne se řadu let a mnohdy se stává, že dodavatel již „neexistuje“ a jediným poškozeným tak zůstává obchodník. 

O problematice dvojí kvality potravin si můžete přečíst více zde: Dokud budou Češi nekvalitní potraviny kupovat, budou jim je firmy prodávat 

Autor článku

Jana je redaktorkou Podnikatel.cz a její hlavní specializací je marketing, zajímá se také o firemní finance. Pravidelně hledá a píše nové příběhy podnikatelů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).