Zaměstnavatelé jsou povinni mít přehled o začátku a konci směn svých zaměstnanců, včetně dalších částí pracovní doby. Inspekce práce se nyní zaměřuje na kontroly pracovněprávních předpisů na úseku pracovní doby ve směnných a nepřetržitých provozech.
Čtěte také: Náhradní volno za práci přesčas je ze zákona neplacené
Čárka za přítomnost na směně nestačí. Z tohoto údaje lze jen těžko prokázat, zda byly čerpány přestávky v práci, práce přesčas, čerpání náhradního volna. Přesná evidence pracovní doby přitom slouží jako podklad pro výpočet mezd a platů zaměstnanců.
Právě tato problematika je jednou z nejčastějších podnětů ze strany zaměstnanců. Inspektoři Státního úřadu inspekce práce v loňském roce provedli celkem 944 kontrol zaměřených především na rozvrhování a evidování pracovní doby ve směnných a nepřetržitých provozech v návaznosti na odměňování zaměstnanců včetně příplatků za práci přesčas, v noci, ve svátek atd.,
říká Ivona Foltisová z kanceláře generálního inspektora SÚIP.
Čtěte také: Nová úprava přesčasů udělala z pracovníků levnou námezdní sílu
Restaurace jako největší lajdáci
Kontroly byly zaměřeny na oblast maloobchodu, restaurace, zdravotnictví a sociální služby, také na montážní provozy, zpracovatelský průmysl v potravinářství, bezpečnostní a hlídací služby. Nejvíce nedostatků bylo zjištěno u restauračních zařízeních, v ubytovnách a v hotelových provozech. Zde často dochází k porušování pracovněprávních předpisů v oblasti pracovní doby, jejíž evidence není řádně vedena, rozpis směn nebývá často zpracován s předstihem,
potvrzuje Foltisová.
Zlepšení situace inspektoři zaznamenali v oblasti maloobchodu, a to zejména pak ve větších prodejnách a supermarketech. Větší problémy naopak zjistili v malých provozovnách, kde se střídá malý počet zaměstnanců.