To jsou zas kecy. Nepít není normální. Pije se odjakživa. Alkoholismus je problém, ale dát si po náročným dni, při oslavě nebo rodinné slezině panáka vypálenýho z jablek, hrušek, slivek nebo třeba mirabelek (o meruňkách nemluvím, protože na ty je u nás moc zima :-D) je prostě dokonalost sama.
Nepotřebuju pálit doma, rád zajedu do pálenice za známým, posedíme v teple, pokecáme, okoštujeme... Ale vadí mi, když si sám obdělám zahradu, sám si ty jabka nebo jiný ovoce sesbírám, sám si ho naložím, hlídám, měřím, pak sám dovezu do pálenice, tam mi to známej vypálí - všechno naše práce, se kterou nám stát nijak nepomohl - a pak zaplatím skoro tři stovky za litr čistýho na spotřební dani.
Kdysi, snad ve středověku, byla v české kotlině hygiena na tak bídné úrovni, že pít vodu bylo o zdraví, ba o život. A kdo nechtěl umřít žízní či chorobou, pil pouze to, co se pít dalo, co bylo převařené. Zůstlo nám z té doby jedno slovo, označující tu bezpečnou, pitnou tekutinu: "pivo".
(Možná to tak nebylo, ale já bych tomu i věřil...)