Němci, Angličané, Češi. Tyto tři národnosti jsou největšími konzumenty potravin pocházejících z Polska. Například Německo vykoupí celou pětinu všech potravin, kterou Poláci vyvezou. Export polských potravin proto letos opět poroste. Přibližně to bude o 14 % a hodnota těchto potravin přesáhne 11 miliard eur. Vyplývá to z analýzy polského Ministerstva zemědělství a rozvoje venkova. Potravinářství je jedním z nejrychleji se rozvíjejících odvětví polské ekonomiky.
Dovoz potravin do České republiky po nedávných kauzách stagnuje. Přesto je ale jisté, že letos zkonzumujeme více polského jídla, než tomu bylo loni. Úroveň zpracování potravin podle našich severních sousedů prošla řadou změn v souvislosti se vstupem země do Evropské unie. Moderní technologie a tedy i šetrnější zpracování mělo kladný dopad na kvalitu potravin, které nyní podléhají přísnější kontrole a splňují tak náročné standardy na ně kladené. Kladná čísla vývozu potravin jsou odrazem naší snahy o neustálé zvyšování kvality a konkurenceschopnosti našich zemědělských produktů, pokračující modernizace a rozvoje polských rodinných farem, které jsou základem našeho zemědělství,
hodnotí Piotr Kondraciuk z Agentury zemědělského trhu Polské republiky. Připomínky zahraničních partnerů ke kvalitě potravin prý Polsko bere vážně a kontroly kvality neustále zpřísňuje.
A čím to, že jsou polské potraviny tak žádané? Jejich kvalita roste, ale stále si udržují nižší výrobní náklady a pochopitelně i konečné ceny. Polsko ale z vývozu potravin nežije. Na svém exportu není příliš závislé. Jeho podíl na celkovém HDP země je asi 30 %, tedy o polovinu méně než v České republice.
Není nad české výrobky
Po několika skandálech týkající se potravin si český zákazník zvykl více pročítat etikety. Hledá na nich složení nebo zemi původu. Pokud sáhne po českých výrobcích, může být hned klidnější. Česká potravinová bezpečnost je totiž nejlepší v regionu. V mezinárodním srovnání dostaly české potraviny 72,2 bodů ze 100. Výrazně tak překonaly produkty pocházející z Maďarska a Slovenska. O více než 2 body za Českou republikou zaostalo i Polsko. Na tomto výsledku mají nepochybně zásluhu perfektně fungující dozorové orgány, výrobci potravin, ale hlavně také obchodníci, kteří investují nemalé finanční prostředky do neustálého zdokonalování systému kontroly kvality prodeje potravin,
komentuje Petr Baudyš, zástupce Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR pro oblast bezpečnosti a kvality potravin.
Čeští obchodníci sledují potraviny od počátku až do konce, tedy od výroby až po prodej. Mají svá vlastní specializovaná oddělení zabývající se výhradně kontrolou kvality potravin. Permanentně provádí vlastní laboratorní testy v akreditovaných laboratořích. Jako příklad lze uvést aféru s koňským masem, kdy obchodníci poskytovali vlastní výsledky přímo i Státní veterinární správě. V bezpečnosti potravin jdou obchodníci i nad rámec české legislativy. Nechávají své provozy certifikovat podle mezinárodních standardů, které zaručují zákazníkům, že zboží je kontrolováno od skladu po konečný prodej a že je tak zachována mimo jiné maximální bezpečnost potravin,
doplňuje Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.
Velký důraz je kladen také na výchovu konzumentů. Obchodníci se snaží informovat i o správné formě přípravy nebo konzumace. Změna myšlení českých zákazníků prodejců potravin se projevuje stále více. 44 % všech potravin se kupuje čerstvých. Je to vůbec druhé nejčastější kritérium při rozhodování o nákupu. Tím prvním je čistota vlastní prodejny.
Autor obrázku: www.isifa.com