Seriál Příběhy podnikatelů nabízí celou řadu zajímavých vyprávění, jak jednotliví podnikatelé začínali se svým byznysem. Připomeňte si v době léta a tropických teplot ta, v jejichž cíli nabízí živnostníci místo, kde se občerstvíte. Hledejte v nich inspiraci.
Otevřeli Bar, který neexistuje
Když se dva mladí muži rozhodli založit si vlastní bar, porušili u toho všechna dosud daná pravidla pro rozjezd firmy. A možná právě proto uspěli.
Andrej Vališ a Jan Vlachynský poměrně dost cestují a mají slabost pro bary. Ovšem pro ty skutečné, kterých je u nás jen mizivé množství. Známe bary v New Yorku, v Seattlu nebo v Bangkoku. Tam se člověk cítí úplně jinak, než tady u nás. Barman se k zákazníkovi chová spíš jako ke kamarádovi, je to velmi příjemné prostředí,
vykládá na úvod Andrej Vališ. Společně s kamarádem Honzou si proto řekl, že když je možné provozovat takové podniky ve světě, musí to jít i v Česku. Oproti západnímu světu zaostáváme se službami a jejich kvalitou, to je náš velký problém. Proto jsme si řekli, že se pokusíme o změnu a nabídneme prvotřídní služby a servis,
říká Jan Vlachynský.
Celý příběh čtěte v článku: Bar, který neexistuje, vznikal naruby. Dnes je špičkou svého oboru
Založila cukrárnu, aby nezanikl starý rodinný recept na zákusek
Počátky tohoto podnikatelského příběhu sahají až na začátek 20. století, ještě do dob starého rakousko-uherského mocnářství. Tehdy byla ve Vídni vyhlášená pekárna, kterou provozoval český rodák Josef Vopálenský. V podnikání se mu dařilo až do 30. let, kdy mu podnik vyhořel. Dokázal firmu sice znovu rozjet, ale pak mu ji vykradli a zlomený podnikatel se rozhodl Vídeň opustit a vrátit se domů do Čech. Usadil se v Kostomlatech pod Řípem, kde se mu podařilo koupit vesnický dům s pekárnou.
Spolu s ním se vrátila manželka a jeden syn. Ten se vydal v otcových stopách a jeho švagrem se později stal cukrář. Tak se rodinná pekařská tradice spojila ještě s cukrářskou. Kromě rodiny českých krajanů dorazil z Vídně na Podřipsko i recept na takzvanou dortletku, nadýchaný kávový zákusek. A ten, jak se později ukázalo, se stal rodinným stříbrem, na jehož základě vznikla po mnoha letech další úspěšná rodinná firma.
Celý příběh čtěte v článku Recept na úspěšné podnikání byl ukryt ve staré rodinné kuchařce
Podstoupil úřednický maraton a nakonec otevřel restauraci v Praze
Restauraci Blanická Koruna na pražských Vinohradech provozuje pan Milan Tomáš. Jde o klasický podnik, kde si sice můžete objednat i dnes velmi populární hamburger, ale zároveň i tradiční jídla v podobě svíčkové nebo guláše. Interiér je sice moderní a splňuje současné nároky, ale drží se osvědčené české tradice.
Na jeho příběhu Podnikatel.cz ukazuje, co všechno čeká začínajícího restauratéra, než uvaří první polévku. A ne vždy a všude jsou schvalovací procesy snadné.