Místa, kde zvlažíte vedrem vyprahlé hrdlo. Inspirujte se příběhy podnikatelů

3. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Bar, který neexistuje, cukrárna, za jejíž otevření může rodinný recept, a vyprávění o maratonu po úřadech před otevřením vlastního podniku. Příběhy k inspiraci.

Seriál Příběhy podnikatelů nabízí celou řadu zajímavých vyprávění, jak jednotliví podnikatelé začínali se svým byznysem. Připomeňte si v době léta a tropických teplot ta, v jejichž cíli nabízí živnostníci místo, kde se občerstvíte. Hledejte v nich inspiraci. 

Otevřeli Bar, který neexistuje

Když se dva mladí muži rozhodli založit si vlastní bar, porušili u toho všechna dosud daná pravidla pro rozjezd firmy. A možná právě proto uspěli.

Andrej Vališ a Jan Vlachynský poměrně dost cestují a mají slabost pro bary. Ovšem pro ty skutečné, kterých je u nás jen mizivé množství. Známe bary v New Yorku, v Seattlu nebo v Bangkoku. Tam se člověk cítí úplně jinak, než tady u nás. Barman se k zákazníkovi chová spíš jako ke kamarádovi, je to velmi příjemné prostředí, vykládá na úvod Andrej Vališ. Společně s kamarádem Honzou si proto řekl, že když je možné provozovat takové podniky ve světě, musí to jít i v Česku. Oproti západnímu světu zaostáváme se službami a jejich kvalitou, to je náš velký problém. Proto jsme si řekli, že se pokusíme o změnu a nabídneme prvotřídní služby a servis, říká Jan Vlachynský.

Založila cukrárnu, aby nezanikl starý rodinný recept na zákusek

Počátky tohoto podnikatelského příběhu sahají až na začátek 20. století, ještě do dob starého rakousko-uherského mocnářství. Tehdy byla ve Vídni vyhlášená pekárna, kterou provozoval český rodák Josef Vopálenský. V podnikání se mu dařilo až do 30. let, kdy mu podnik vyhořel. Dokázal firmu sice znovu rozjet, ale pak mu ji vykradli a zlomený podnikatel se rozhodl Vídeň opustit a vrátit se domů do Čech. Usadil se v Kostomlatech pod Řípem, kde se mu podařilo koupit vesnický dům s pekárnou. 

Spolu s ním se vrátila manželka a jeden syn. Ten se vydal v otcových stopách a jeho švagrem se později stal cukrář. Tak se rodinná pekařská tradice spojila ještě s cukrářskou. Kromě rodiny českých krajanů dorazil z Vídně na Podřipsko i recept na takzvanou dortletku, nadýchaný kávový zákusek. A ten, jak se později ukázalo, se stal rodinným stříbrem, na jehož základě vznikla po mnoha letech další úspěšná rodinná firma.

Podstoupil úřednický maraton a nakonec otevřel restauraci v Praze

Restauraci Blanická Koruna na pražských Vinohradech provozuje pan Milan Tomáš. Jde o klasický podnik, kde si sice můžete objednat i dnes velmi populární hamburger, ale zároveň i tradiční jídla v podobě svíčkové nebo guláše. Interiér je sice moderní a splňuje současné nároky, ale drží se osvědčené české tradice.

Na jeho příběhu Podnikatel.cz ukazuje, co všechno čeká začínajícího restauratéra, než uvaří první polévku. A ne vždy a všude jsou schvalovací procesy snadné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).