Modrý domeček nabízí zákusky jak od babičky

23. 5. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Autor: 244086
Kavárna Modrý domeček v Řevnicích překvapí - výbornými domácími zákusky i povedenou kávou. Proč si kavárna zaslouží titul České stříbro business serveru Podnikatel.cz?
Kavárna: Modrý domeček
Lokace: náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 3, Řevnice
Typ: kavárna s velkým výběrem domácích zákusků
Modrý domeček 5

Řevnice nedaleko Prahy mají kolem 3000 obyvatel a kavárnu jako je Modrý domeček by v nich návštěvník zřejmě nečekal. Útulný a pěkně vkusně zařízený podnik sestávající ze dvou přízemních kavárenských místností vybavených internetem i prostorem pro děti, a za hezkého počasí také z malé předzahrádky (opět s dalším dětským koutkem), slouží také jako galerie nebo malé infocentrum. Dá se tu najíst a popít káva, a to kromě konvenční dokonce i v biokvalitě, především tu ale nabízejí vynikající domácí zákusky jako od babičky. Na kavárně je zajímavé také to, že působí v rámci stejnojmenné sociální firmy, která kromě kavárny nabízí ještě kopírovací služby a žehlírnu a jež je spojená s občanským sdružením pro děti a mládež se zvláštními potřebami Náruč. To je informace, o níž možná běžný návštěvník kavárny, který není místní, ale Řevnicemi jen projíždí a zastaví se v kavárně náhodou, nemá ani tušení. Podnikáním sociálních firem se business server Podnikatel.cz před časem zabýval. Čtěte více: V Česku se množí sociální firmy, které zaměstnávají například zdravotně postižené

Kavárna je na sladké

Modrý domeček 4

Ale rovnou k meritu věci, tentokrát k babiččiným zákuskům. Protože právě ty jsou asi v této kavárně největším lákadlem. Během vícera návštěv jsme vyzkoušeli vynikající jablečný štrůdl, bábovku, linecká kolečka nebo slané škvarkové placky, které jsme při poslední návštěvě přikusovali ke špenátové polévce a po kterých se jen zaprášilo. Mimochodem, zaprášilo se po nich úplně stejně jako po moc dobrém chlebu, který nám ke špenátové a také rajské polévce naservírovali. Naposledy jsme ochutnali také sladké meruňkové knedlíky s popraškem skořice, s máslem, cukrem a smetanou. Zákusky pro kavárnu peče paní Věra Hrubá, a to denně čerstvé. (Kdy naposledy jste v kavárně jedli bábovku se jménem toho, kdo ji upekl?)

Co může kavárna nabídnout podnikatelům?

V případě, že má podnikatel schůzku v Řevnicích nedaleko Prahy, je Modrý domeček ideálním místem. Ve volném čase a hezkém počasí sem doporučujeme zajet na kole.

Modrý domeček 2
Modrý domeček 3

Do Modrého domečku se ale nemusí jet jen za mlsáním. Lze se tu i najíst – kromě polévek připravují třeba slané quiche -, čehož dle našich pozorování hojně využívají okolojedoucí cyklistky a cyklisté (kterých je tu v sezóně opravdu dost a dost). V jídelním a nápojovém lístku nás zaujala také důmyslná (evidentně odpozorovaná) nabídka pro děti, která uvádí například i mléčnou pěnu s čokoládovou polevou.

Jídlo a pití tu je možné nakupovat i s sebou, čehož zase mohou využít chataři, kteří na řevnickém náměstí zastavují kvůli nákupům, ale posezením v kavárně se nechtějí zdržovat (právě tak to občas dělám i já). Otevřeno má kavárna denně.

Domácí je i atmosféra

Modrý domeček 1

Domácí tu ovšem nejsou jen zákusky. Domáckou atmosférou se vyznačuje celá kavárna. Je to ten typ podniku, kde si na nic nehrají a kavárnu prostě dělají tak, jak je to baví a jak se jim líbí. Určitě to ale není na úkor kvality. Naopak – třeba kávu tu umí vařit skvěle, ne nadarmo se kavárna na svém webu chlubí svou patronkou, baristkou Petrou Veselou. Čtěte více: Tomáš a Mirek: Utekli ze svého zaměstnání a za manželku si vzali kavárnu

Hodnocení

Kavárně Modrý domeček udělujeme titul České stříbro business serveru Podnikatel.cz. Důvodem jsou jednak zákusky, které nesou dále tradici domácího pečení, ale také lokální charakter kavárny – malé opečovávané místní kavárničky, kde vaří dobrou kávu, bohužel zatím nejsou v Česku zcela běžné; kéž by byly. Stojí proto za to na ně upozornit a měly by se, pokud možno, pěkně rozmnožovat.

GURMÁN: České stříbro
Gurmán uděluje kromě hvězdiček i České stříbro, které se zaměřuje na domácí kulinářskou tradici. Ať už se jedná například o tradiční česká jídla, suroviny, výrobní postupy, značky, restaurace s tradicí a podobně. Nejde tedy o kulinární antik, cílem je hlavně poukázat na fakt, že i doma je co hledat a na čem si pochutnávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).