Z těchto provozoven si podnikatelé vzor brát nesmí. Takový signál posílá Státní zemědělská a potravinářská inspekce prostřednictvím svého informačního webu Potraviny na pranýři.
Dotčené provozovny měly problém především s hygienou a nedostačující údržbou prostor. Pouze v jednom případě byla uzavřena část provozovny, v dalších dvou inspekce uzavřela prostory celé. A v čem podnikatelé chybovali?
Pekárna ČIPEK
Pekárna v Činěvsi byla plná myšího trusu, a dokonce i mrtvých hlodavců. Pekárna měla výrazně zanedbaný úklid a nevhodně skladovala potraviny. Inspekce zde zjistila možné riziko kontaminace potravin.
Restaurace Na Jíkalce
Plzeňská restaurace Na Jíkalce by se měla poohlédnout po nové kuchařce. Inspektoři museli zavřít kuchyň, protože i zde byl výrazně zanedbaný úklid. Nečistoty byly všude, na podlaze, v regálech i na zdi a kuchyň nedisponovala ani teplou vodou pro dostatečnou hygienu rukou.
Potraviny – večerka
Tato večerka v Roudnici nad Labem měla problém s myším trusem, hromadami odpadků a nečistotami. Na zákazníky mohla občas vykouknout i živá myš.
Jsou tuzemští podnikatelé vesměs nepořádní?
Další redakční tip
Jak se vyrábějí chipsy? Podívejte se do rozsáhlé fotogalerie
Jsou výrobky, po kterých český spotřebitel vždycky sáhne. A to i v době, kdy je trendy žít zdravě, omezit sladké a slané. A právě produkt, jehož výrobu si můžete prohlédnout, má mezi ingrediencemi výživovými poradci tolik zatracovanou sůl. Ale taky papriku, bylinkovou sůl a další příchutě.