Na steak a "dvanáctku" zamiřte na Malé Straně do České hospody

1. 11. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 329515
Malostranské náměstí nabízí bezpočet zajímavých restaurací. Jednou z nich je i Česká hospoda, která v podzemních prostorách ze 14. století nabízí výborný kulinářský zážitek okořeněný příjemnou obsluhou a celkovou atmosférou.

Odřekl vám Václav Klaus na poslední chvíli kvůli vašim názorů na Lisabonskou smlouvu domluvenou večeři? Stojíte zklamaní a hladoví před Pražským hradem? Pokud se rozhodnete sejít po Zámeckých schodech až na Malostranské náměstí, můžete zde navštívit nově zrekonstruovanou restauraci s názvem Česká hospoda.

ceska hospoda 4
Restaurace: Česká hospoda
Lokace: Malostranské náměstí 11, Praha 1
Typ: staročeská kuchyně

Česká hospoda, která dříve fungovala ve Vězeňské ulici, se nyní nachází v horní části Malostranského náměstí nedaleko kostela sv. Mikuláše v nově zrekonstruovaných prostorách ze 14. století. Větší část restaurace se skrývá v členitém podzemí, kde se rozprostírají dvě původní vinárny s kapacitou asi 40 míst, restaurace s 2 salonky (kapacita cca 80 míst) a kavárnička se zhruba 25 místy. V letních měsících mohou návštěvníci také využít venkovní do dvora situovanou zahrádku.

Dvě vinárny v kamenném provedení

Výzdoba a interiér restaurace rozhodně potvrzuje přísloví, že málo je někdy více. Původním kamenným vinárnám by jakékoli nadbytečné „okrasné předměty“ jen uškodily a prostory restaurace vhodně doplňují „středověké“ trakaře, řemdihy či cepy. Velký příslib tvoří i plány majitele na otevření vinného sklípku, jehož zprovoznění brání jen logistický problém vhodně umístěného vchodu do něj. Staročeského ducha restaurace pak jen trochu narušuje moderní průhledná lednice známé limonádové firmy, která svým designem do restaurace skutečně nezapadá.

ceska hospoda 5

Jídelní lístek sice není obsáhlý, přesto si v něm ze staročeské a starofrancouzské kuchyně vybere skoro každý. Z předkrmů jsme zvolili palačinku zapečenou se šunkou a modrým sýrem. Cibule uvnitř palačinky pak jídlu dodává šťavnatost a společně se sýrem navrchu vytváří nezapomenutelnou chuť a aroma.

ceska hospoda 1

Objednávka:

  • Palačinka zapečená se šunkou a modrým sýrem (98 Kč)
  • 250 g Grilovaný steak z hovězí svíčkové na zeleném pepři, gratinované bramborové plátky (390 Kč)
  • 200 g Losos s domácí těstovinou a restovanými cuketami (290 Kč)
  • 0,5 l Staropramen 10° (30 Kč)
  • 0,1 l Rýnský ryzlink (39 Kč)

Mezi hlavními jídly nechybí klasici české kuchyně jako vepřové koleno, guláš či svíčková. V nabídce návštěvník České hospody najde i několik ryb, a to jak sladkovodních (candát, pstruh), tak mořského lososa. A právě lososa s domácí těstovinou a restovanými cuketami jsme si s objednali. Losos byl výtečně připraven, zprudka opečen, přesto si zachoval šťavnatost a díky originálně nakrájenému citrónu mu k dokonalosti moc nechybělo. Bohužel se to samé nedá říci o domácí těstovině, která byla nevýrazné až mdlé chuti a chyběl jí dresing nebo alespoň olej. Restované cukety mohly být lépe kořeněné, ale vcelku se harmonicky a chutně doplňovaly s lososem.

ceska hospoda 2

Grilovaný steak z hovězí svíčkové s gratinovanými bramborovými plátky však nemůže nenadchnout. Poctivá tloušťka masa a správně načasovaná úprava „medium“ dodala masu měkkost a pružnost, aniž by ztratilo šťávu nebo cokoli ze své chuti. Lahodné gratinované plátky, které se jako nejmenovaná čokoláda rozpouštějí v ústech, pak jen masu dodávají onu pověstnou „třešničku na dortu“. Na moučník po velké porci sice nezbylo místo, ale velcí jedlíci mají možnost se dojíst domácími ovocnými knedlíky či jablečným závinem.

ceska hospoda 3

Dvanáctka levnější desítky

Kdo by si myslel, že v České hospodě by se mělo pít jen pivo, o hodně by přišel. Moravská vína jako by to věděla, a proto si okamžitě získají vaše chuťové buňky. Nicméně též pivo připraví milovníkům silnějšího zlatavého moku příjemné překvapení. V České hospodě totiž vyjde „dvanáctka“ (25 Kč za půllitr) nezvykle levněji než „desítka“ (30 Kč za půllitr). Navíc zde slovo levnější znamená i levné. Pokud vás tedy do restaurace vehnala pouze nutkavá chuť na pivo, nemusíte se obávat, že by několik příjemně vychlazených dvanáctek zruinovalo vaši peněženku.

Jakou preferujete kuchyni?

Obsluha se snaží co nejvíce zpříjemnit čekání na jídlo. Je pohotová, milá a vtipná. Malá výtka musí směrovat k nešvaru většiny českých restaurací, k nahlas puštěnému rádiu. Z reproduktoru naštěstí neproudí tak hlasité zvuky, že by znemožnily komunikaci a tak i příjemné posezení. Staročeské restauraci nicméně novinky z dálnice D1 a poslední hity Heleny Vondráčkové opravdu nesluší. Tato drobnost však nemůže snížit výborný dojem z návštěvy České hospody.

České stříbro

České stříbro rubriky Gurmán business serveru Podnikatel.cz udělujeme pražské restauraci Česká hospoda jako reprezentantce tradičního českého prostředí, výborné kuchyně a lahodného pití.

GURMÁN: České stříbro
Gurmán uděluje kromě hvězdiček i České stříbro, které se zaměřuje na domácí kulinářskou tradici. Ať už se jedná například o tradiční česká jídla, suroviny, výrobní postupy, značky, restaurace s tradicí a podobně. Nejde tedy o kulinární antik, cílem je hlavně poukázat na fakt, že i doma je co hledat a na čem si pochutnávat.

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. Chystá nový byznysový podcast.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).