Nejen kontrola OTN, platí i zákaz piv „na stojáka“ a u stolu lze nejvýše 6 lidí

3. 11. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek.
Od začátku listopadu musí provozovatelé stravovacích zařízení kontrolovat u svých hostů bezinfekčnost, tedy podmínku OTN. Mají však i další povinnosti.

Je například limitován počet hostů u stolu a všichni hosté musí být usazeni a nesmí konzumovat tzv. na stojáka. Číšníci musí mít respirátor a ochranu dýchacích cest by měli mít, s výjimkou konzumace, i zákazníci.

Co se dozvíte v článku
  1. Restaurace musí kontrolovat OTN
  2. Kdo platí pokutu
  3. S sebou lze koupit jídlo bez OTN
  4. Otestovat se lze i v restauraci
  5. Stáhněte si manuál pro restaurace
  6. Manuály ke stažení
  7. Zkrátila se platnost negativních testů
  8. Co dalšího musí restaurace dodržovat

Jste provozovatel restaurace a budete kontrolovat OTN?

Restaurace musí kontrolovat OTN

Už nějaký ten pátek platí, že do provozoven stravovacích zařízení, hudebních, tanečních, herních a podobných společenských klubů a diskoték, heren a kasin, ať už vnitřních nebo vnějších prostor, bude i nadále zakázáno vstupovat lidem, kteří vykazují klinické příznaky onemocnění covid, a těm, kteří nesplňují podmínku OTN.

Novinkou od pondělí je, že provozovatelé stravovacích zařízení musí splnění podmínky OTN u svých zákazníků kontrolovat, a to nejpozději před poskytnutím služby. Podobná pravidla už několik měsíců platí pro pořadatele kulturních či sportovních akcí nebo třeba kadeřnice.

Psali jsme: Hospody musí kontrolovat OTN. Budete překvapeni, kdo další to má za povinnost 

Kdo platí pokutu

Pokud se zákazník OTN neprokáže, provozovatel restaurace mu nesmí poskytnout službu. V opačném případě hrozí provozovateli restaurace pokuta. Pokud zákazník prostor odmítne opustit, může ho vykázat hygiena nebo Policie ČR, a to na základě upozornění provozovatele. Pro zákazníky restaurací také bude platit pokuta v tom okamžiku, kdy se prokážou zfalšovaným certifikátem či potvrzením.

Pokud obsluha restaurace obslouží zákazníka, který nebude splňovat OTN, pokutu dostanou oba subjekty, tedy zákazník i provozovatel restaurace. Odlišná situace bude v případě, kdy se v restauračním zařízení bude konat organizovaná zábava, například uzavřená narozeninová párty. V tomto případě je za platnost OTN odpovědný organizátor akce, nikoli provozovatel restaurace. Pokud by podmínka splněna nebyla, pokutu dostane organizátor, ale i ti účastníci akce, kteří podmínku OTN nesplňují.

Jestliže zákazník nebude mít platný certifikát, může dostat na místě pokutu až 10 tisíc korun. Pokud se věc postoupí do přestupkového řízení, hrozí pokuta až 3 miliony korun. Tyto sankce budou nově hrozit i restauratérům. Hygienici rovněž slibují, že od listopadu zintenzivní kontroly.

Jak se udělují pokuty

  • Zákazník zfalšuje certifikát či potvrzení – pokutu dostává zákazník
  • Zákazník nemá platné OTN a je obsloužen - pokutu dostává zákazník i provozovatel
  • Zákazník nemá platné OTN při organizované akci – pokutu dostává zákazník a organizátor akce

S sebou lze koupit jídlo bez OTN

Výjimku z podmínky OTN mají provozovny stravovacích služeb, které neslouží pro veřejnost, a prodej jídla s sebou s tím, že osobě, která se neprokáže OTN, se zakazuje takto zakoupené jídlo konzumovat ve vnitřních i vnějších prostorech provozovny.
Nová pravidla se týkají i konzumace potravin v prostorech určených pro konzumaci na místě zakoupených potravin (tzv. food-court) v obchodních centrech. I na těchto místech musí zákazník splňovat podmínku OTN, pokud chce konzumovat na místě.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Otestovat se lze i v restauraci

Kdo se chce prokázat negativním testem, má několik možností. Může se zajít otestovat do laboratoře, přičemž PCR test platí 72 hodin a antigenní 24 hodin. Alternativou je i otestovat se přímo na místě, pokud restaurace samotestování antigenními testy nabízí.

Stáhněte si manuál pro restaurace

Ministerstvo zdravotnictví připravilo pro provozovatele restaurací, hotelů, barů a dalších služeb informační materiály, které jim s novou povinností mohou pomoci.  Cílem je zjednodušit provozovatelům a personálu práci při informování zákazníků o kontrole OTN.

Nejsnazší způsob kontroly OTN je mobilní aplikace čTečka. Tato aplikace umí kontrolovat QR kódy v aplikaci Tečka, vytištěné na papírových certifikátech nebo v PDF certifikátech zobrazených na obrazovce. Nevyžaduje připojení k internetu a funguje na většině chytrých telefonů.

Manuály ke stažení

Zkrátila se platnost negativních testů

Od pondělí se rovněž omezila úhrada preventivních testů. Nárok na bezplatné provedení testu (RAT antigenní test jednou za sedm dnů a dva PCR testy za kalendářní měsíc) mají nově jen osoby mladší 18 let, osoby, které se kvůli zdravotnímu stavu nemohou podrobit očkování, a osoby, které podstoupily alespoň jednu dávku očkování.

Další novinkou je, že výjimku z OTN mají děti do 12 let a nikoli do 6, jak tomu bylo v minulosti. Pokud se bude jednat o organizovanou sportovní soutěž, zvyšuje se tato věková hranice na 18 let.

skoleni_8_1

Co dalšího musí restaurace dodržovat

Kontrola OTN není jediným opatřením, které restaurace a spol. musí dodržovat. Stále platí i následující pravidla:

  • zákazníci jsou vždy usazeni, a to tak, že je mezi nimi odstup alespoň 1,5 metru, s výjimkou zákazníků sedících u jednoho stolu,
  • u jednoho stolu sedí nejvýše 6 osob, s výjimkou osob ze společné domácnosti; jedná-li se o stůl s 10 a více místy k sezení, lze u něj usadit více osob, a to tak, že mezi skupinami nejvýše 6 osob, s výjimkou osob ze společné domácnosti, je rozestup alespoň 1,5 metru,
  • provozovatel nepřipustí v prostorech provozovny více osob, než je v prostorech provozovny míst k sezení pro osoby,
  • provozovatel aktivně brání ve vnějších a vnitřních prostorech provozovny shromažďování osob ve vzájemné vzdálenosti menší než 1,5 metru, včetně čekací
    zóny provozovny,
  • při vstupu do vnitřních i venkovních prostor provozovny je zajištěna možnost dezinfekce rukou pro zákazníky a provozovatel zajistí dezinfekci povrchů stolů, madel židlí po každém zákazníkovi a pravidelnou dezinfekci dotykových ploch,
  • tanec je umožněn pouze osobám, které jsou očkovány, nebo prodělaly nemoc v posledních 180 dnech, nebo které absolvovaly PCR vyšetření či rychlý antigenní test s negativním výsledkem, a to nejdéle 24 hodin před vstupem do uvedené provozovny; to neplatí pro oslavy svatby, prohlášení osob o tom, že spolu vstupují do registrovaného partnerství, a hostiny po pohřbu; v případě produkce živé hudby musí být vzdálenost zákazníků od místa určeného pro vystupující nejméně 2 m,
  • provozovatel zajistí ve vnitřním prostoru maximální možnou cirkulaci vzduchu s čerstvě nasávaným venkovním vzduchem (přirozené větrání, vzduchotechnika
    nebo rekuperace) bez recirkulace vzduchu; v případě rekuperace zajistí, aby přes entalpické výměníky vlhkosti nedocházelo ke kontaktu odcházejícího a vstupujícího,
  • provozovatel zajistí informování zákazníků o podmínkách a pravidlech vstupu, tedy že je zakázáno zákazníkovi vstoupit do vnitřních a vnějších prostor provozovny, vykazuje-li klinické příznaky onemocnění covid-19 anebo není-li, s výjimkou dítěte do dovršení 12 let věku, na místě schopen prokázat, že splňuje podmínku OTN.

Kromě výše uvedených pravidel by obsluha restaurace měla nosit respirátor a stejně tak i zákazníci, pokud nekonzumují, nesedí u stolu a pohybují se po provozovně. Zákazník tedy může odložit ochranný prostředek pouze ve chvíli, když sedí na židli, lavici, barové stoličce u stolu nebo barového pultu apod. a konzumuje či pije. Z logiky věci jsou tak vyloučena piva tzv. „na stojáka“.

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).