Léto se pomalu blíží a podnikatelé by neměli zapomínat na to, že svým zaměstnancům musí zajistit takové podmínky, které umožní bezpečný výkon práce. Mezi tyto povinnosti se řadí i zajištění pitné vody na pracovišti. Zde se však musí rozlišovat mezi „běžným“ poskytováním nápojů v rámci pitného režimu zaměstnance a zajištěním tzv. ochranných nápojů.
Zatímco pracovníkům v kancelářích a ve fyzicky nenáročných profesích stačí pitná voda z kohoutku, zaměstnanci vystavení vyšší tepelné zátěži mají nárok na ochranné nápoje. Hygienickým limit v tomto případě tvoří hranice ztráty tekutin z organismu potem a dýcháním, která přesahuje 1,25 litru (70 % tekutin) za osmihodinovou pracovní směnu. Ochrannými nápoji se pak rozumí různé minerální vody, iontové nápoje či různé vody s obdobnými mikrobiologickými, fyzikálními a chemickými požadavky. Čtěte více: „Kancelářským krysám“ stačí voda z kohoutku, dělníci mají nárok na minerálku