Restaurace: Amigos
Lokace: Anny Letenské 16, Praha 2
Typ: mexická kuchyně
Mexická restaurace Amigos má za sebou už čtrnáctiletou historii. Nachází se na rohu ulic Anny Letenské a Mánesova, tedy v zóně restauracemi docela zaplněné, v místě, kde je konkurence podniků a kuchyní poměrně velká. V časné jarní době jsme sem vyrazili o víkendu se záměrem dopřát si lehký opožděný oběd. Restaurace s tradicí a mexická kuchyně vypadaly jako dobrá volba.
Do restaurace se vstupuje z rohu vinohradského činžovního domu a host musí sejít dolů po několika schodech. Hned pod schody je bar, restaurace je rozložená do třech místností, její zadní část je nekuřácká. Personál nás přivítal poměrně vlažně, na to, že byla restaurace poloprázdná, až moc vlažně. Usadili jsme se v nekuřácké části. První, co nás po usednutí zarazilo, byla nevábná vůně (neřku-li nepříjemný zápach), která se kolem našeho stolu linula. Nezlepšilo se to ani po přesednutí a nutno říct, že podobné to bylo po celé restauraci. Za normálních okolností bych asi objednávku vzdala a šla o dům dál, tentokrát jsem ze zkušebních důvodů zůstala.
Interiér restaurace je přitažlivý a příjemný, samozřejmě v mexickém stylu – hodně barevný, se sombréry a černobílými fotografiemi, se stoly s barevnými mozaikami. Bohužel se ale ukázalo, že interiér je to jediné, co v této restauraci stojí za pozornost. Čtěte více: Replay to El Paso: Fiesta v mexickém stylu
Nemilé překvapení na talíři
V poměrně obsáhlém jídelním lístku, který ovšem začíná litanií na hrůzu místní parkovací rezidentní zóny, je sympatické značení vegetariánských a pálivých jídel. Při chuti na bezmasé nebo pálivé jídlo tedy není nutné zdlouhavě studovat menu, stačí se řídit přehlednými piktogramy. Vybrali jsme si nakonec zeleninové burrito za 125 korun a sýrovou quesadillu za 155 korun. K pití pak nealkoholické mojito za slušných 55 korun.
Jídlo bylo rychle hotové. Moje porce mi přistála v rukách místo na stole, protože by se ke mně servírka musela nahnout, případně obejít stůl. Na talíři mě čekalo nemilé překvapení. O burritu se v jídelním lístku píše: Velká moučná tortilla plněná šlehanými pinto fazolemi, náplní dle vaší volby a zapečená strouhaným sýrem. Dekorujeme zakysanou smetanou ozdobenou jalapeňo papričkou, domácím guacamolem a servírujeme s mexickou rýží, hlávkovým salátem, rajčaty a mističkou salsy.
Nic proti tortille plněné šlehanými pinto fazolemi. Zeleninová náplň však sestávala z rozmražené kukuřice, brokolice a mrkve ze sáčku. Trochu sýra jsem na vršku tortilly objevila, nikdo mi ale nevymluví pocit, že se do guacamole záměrně nebo omylem dostala nějaká nahnilá ingredience – příznačná pachuť totiž byla evidentní. Z lednice vytažená salsa plavala ve zředěné šťávě z rajčat a nijak mne nenadchla. Suchá dusivá rýže celou porci také moc nevylepšila. Když rozvrtané a ze dvou třetin nedojedené jídlo servírka odnášela, nestálo jí ani za otázku, zda snad něco nebylo v pořádku. Quesadilla byla o poznání povedenější, guacamole ale bohužel totožné. Čtěte více: Vaše španělská vesnice leží v centru Prahy
Vyzkoušeno: Co může restaurace podnikatelům nabídnout?
Tentokrát musím konstatovat, že nic. V Praze se najde řada restaurací, které vaří mexickou kuchyni a Amigos hravě „strčí do kapsy”.
Původně jsme měli v plánu ochutnat ještě nějaký mexický zákusek a kávu, ale vzhledem k tomu, že jídlo bylo fiaskem, pokračování jsme vzdali. A udělali to, co je v této lokalitě prostě nejlogičtější: na likér a kávu jsme se přesunuli do osvědčené kavárny Kaaba, která je od Amigos asi tři minuty pomalou chůzí.
Za platbou kartou jsme se v Amigos přesunuli k pokladně u baru. A zrovna v tu chvíli si kuchař v kuřácké části restaurace dopřával zřejmě zaslouženou (podle nás spíše dost nezaslouženou) cigaretku. To mě jen utvrdilo v názoru, že Amigos rozhodně nepatří mezi restaurace, které bych někomu doporučila, ale spíše mezi ty, kterým se příště vyhnu obloukem. Čtěte více: Hombre del Mundo – restaurace, kde je personál opravdovým kreditem
Hodnocení
Personál v restauraci Amigos (otevřené denně od 11.30 hodin do půlnoci) rozhodně nesrší energií, kterou bych v restauraci zaměřené na mexickou kuchyni trochu čekala. O hosta navíc ani nejeví nijak velký zájem. Jídlo, které jsme ochutnali, nás o kvalitě zdejší kuchyně absolutně nepřesvědčilo. Zdá se, že restaurace zamrzla někde v devadesátých letech, kdy to, co tu nabízejí, možná ještě pro leckoho mohlo být bombou. Dnes už těžko. Stylový interiér a hudba špatný dojem „nevyžehlí”. Restauraci Amigos proto udělujeme jednu Gurmánskou hvězdičku.