Nepřijímáte v restauraci karty? Podle odborníků se obíráte až o 40 % tržeb

23. 9. 2024
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Podnikatel.cz s využitím DALL-E, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Stále častěji se objevují diskuze o nutnosti placení pouze hotově. A to zejména v gastronomii. Někteří senátoři chtějí dostat právo platit v hotovosti i do zákona.

Celosvětově přibývá bezhotovostních plateb, za což mohou i neustálé inovace na poli digitálních technologií. Stále více lidí tak platí nejen kartami, ale také přenosnými zařízeními. Přesto však mnoho podniků platby kartou přijímat nechce.

WT100

Co se dozvíte v článku
  1. Proč je platba hotově téma?
  2. Výhody hotovostních a bezhotovostních plateb
  3. Hrají roli poplatky?
  4. Co by pomohlo rozmachu bezhotovostních plateb?
  5. Byla by řešením i legalizace spropitného?

Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka, na úvod zmiňuje fakt, který u nich dlouhodobě pozorují. A to, že podíl gastro podniků přijímajících bezhotovostní platby trvale roste. Karty aktuálně přijímá 70 % gastro podniků, které využívají Dotykačku. Samozřejmě jsou značné rozdíly mezi jednotlivými gastro segmenty. Obecně platí, že nejvíc fandí bezhotovostním platbám kavárny, bistra a hotelové bary. Restaurace odpovídají uvedenému průměru. U kiosků, nočních klubů a hospod je pokrytí terminály nižší, vyjmenovává.

Proč je platba hotově téma?

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky, říká, že lidi vyžadování hotovosti štve. Jednak si už podle něj spousta lidí odvykla nosit s sebou hotovost, protože v civilizaci se platí digitálně, a jednak má spousta lidí v hlavě rovnítko mezi vyžadováním hotovosti a podváděním na daních. Mají pak pocit, že je majitelé cash-only provozů nutí, aby se na tomto obcházení daní podíleli. Často ale za požadavek na hotovost mohou velcí dodavatelé nápojů a potravin do gastra, kteří i po dlouholetých zákaznících vyžadují při závozu platbu na ruku. Pouze Makro celý proces dodávek včetně plateb dokázalo zdigitalizovat, ostatní velcí dodavatelé stále fungují jako před sto lety, dodává. Makro není jediné, už od roku 2021 jsou závozy bezhotovostní také v Plzeňském Prazdroji. 

Autor článku

Jana je redaktorkou Podnikatel.cz a její hlavní specializací je marketing, zajímá se také o firemní finance. Pravidelně hledá a píše nové příběhy podnikatelů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).